Σχέδιο για απεξάρτηση έως και κατά 80% από τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει αύριο η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές από τους ευρωπαϊκούς κύκλους που επικαλείται το Bloomberg.
Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Κομισιόν σχεδιάζει στροφή 180 μοιρών στην ενεργειακή της ασφάλεια, προκειμένου να περιορίσει το ενεργειακό πλεονέκτημα της Ρωσίας. Μεταξύ των μέτρων της νέας στρατηγικής που πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο συγκαταλέγεται η αύξηση νέων πηγών παροχής ενέργειας και η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από τον μεγαλύτερο πάροχο ορυκτών καυσίμων πολύ νωρίτερα από το προσδοκώμενο.
«Πιστεύω ότι είναι δυνατό. Δεν είναι εύκολο, αλλά εφικτό», δήλωσε ο Φρανς Τίμερμανς Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το κλίμα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου. Προκειμένου να επιτευχθεί το φιλόδοξο σχέδιο, απαιτείται βέβαια η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, αφού ήδη πολλά κράτη μέλη έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για την ευρωπαϊκή στρατηγική ενεργειακής μετάβασης. Εξάλλου, τα σχέδια αυτά έχουν ήδη καταστεί δυσκολότερα, λόγω της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας.
Από την πλευρά της Κομισιόν, όμως, το μπλοκ έχει ήδη εξασφαλίσει επαρκή ποσότητα φυσικού αερίου, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις ενισχυμένες ανάγκες του χειμώνα, παρά τις αναταραχές που προκάλεσε στην αγορά η ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, η Κομισιόν θα προτείνει στα κράτη μέλη να αναζητήσουν σύντομα εναλλακτικές για την προμήθεια του επόμενου χειμώνα.
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, η Κομισιόν αναμένεται να εξηγήσει πως η επιτάχυνση του Green Deal θα μειώσει παράλληλα την εκπομπή αέριων ρύπων, θα περιορίσει την εξάρτηση του μπλοκ από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και θα προστατεύσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις στις τιμές ενέργειας.
Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν και την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη στραφεί προς την ενίσχυση της προμήθειας LNG και φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει προτεραιότητα σε έργα διασύνδεσης αγωγών φυσικού αερίου στην Ιβηρική Χερσόνησο με την υπόλοιπη Ευρώπη και την διασύνδεση με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
Η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στα κράτη μέλη αναλυτικές οδηγίες για τον σχεδιασμό των μέτρων, τα οποία στοχεύουν στην προστασία των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων. Πρόκειται επίσης να ανακοινώσει την δημιουργία ενός προσωρινού πλαισίου, που θα επιτρέπει την στήριξη της ρευστότητας για επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κρίση. Προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τέτοιου είδους μέτρα, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν την επιβολή προσωρινής φορολογίας σε απροσδόκητα κέρδη ενεργειακών επιχειρήσεων.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Κομισιόν: Σχέδιο για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια – Μέτρα προστασίας για καταναλωτές
ΕΕ: Προς νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News