Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον χρόνο να πιέζει καθώς η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνία φτάνει στο τέλος της.
Η πιθανότητα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στο τέλος του έτους φαίνεται πλέον το πιο πιθανό σενάριο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε εν συντομία τους ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το θέμα του Brexit πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες μεταφέροντας το μήνυμα ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο είναι μικρές, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη. Τα βασικά εμπόδια παραμένουν. Η πιθανότητα να μην υπάρξει συμφωνία είναι μεγαλύτερη…θα φανεί μέχρι την Κυριακή αν η συμφωνία είναι εφικτή», είπε.
Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης ότι υπάρχει πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας του διαζυγίου, δηλαδή της Συμφωνίας Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα.
Τι θα κοστίζει το «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία
Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου οι βρετανικές βιομηχανίες εισάγουν πολλά ημικατεργασμένα προϊόντα από την ΕΕ, για τα οποία δεν διαθέτουν πολλές εναλλακτικές. Είναι ακόμη ένας λόγος για τις επαπειλούμενες αυξήσεις τιμών στη Βρετανία. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Euler-Hermes προβλέπει αύξηση τιμών στα εισαγόμενα κατά 15%. Ο πληθωρισμός ενδέχεται να φτάσει γύρω στο 5% και η λίρα να υποτιμηθεί κατά 10%.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια, όπως παρατηρεί η εφημερίδα Bild, να γίνει ακριβότερος για τους Βρετανούς ο δανεισμός από πακέτα διάσωσης. Το ό,τι οι επιπτώσεις για τη Βρετανία θα είναι βαρύτερες από ό,τι για την ΕΕ σε αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι εκ των παρατηρητών, που δεν ανήκουν στο περιβάλλον του Μπόρις Τζόνσον. Μετά το πρώτο σοκ από την ψηφοφορία για το Brexitπριν από 4 χρόνια «η κατάσταση έχει σχετικά χαλαρώσει» υποστηρίζει ο Μαρκ Τένμπιγκ από τον Σύνδεσμο Γερμανικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην εφημερίδα die Welt.
«Εκκινούμε από ένα σκληρό Brexit και οι Γερμανοί επιχειρηματίες είναι προετοιμασμένοι». Μια τέτοια σχετική χαλαρότητα δεν ανταποκρίνεται στο κλίμα από την άλλη πλευρά της Μάγχης και οφείλεται κυρίως στην επιδημιολογική κρίση που χτύπησε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Βρετανία.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη υπηρεσία για θέματα προϋπολογισμού QBR, στο Λονδίνο η συρρίκνωση της οικονομίας αναμένεται να φτάσει το 11.3%. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, θα φτάσει το 13,3%.
Ακόμη πιο απαισιόδοξος είναι ο ΟΟΣΑ, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Μεσοπρόθεσμα η βρετανική οικονομία θα αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό γύρω στο 3,5% ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας με την ΕΕ. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία από 1ης Ιανουαρίου, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι μέσα σε δύο χρόνια η ύφεση θα φτάσει ένα μείον της τάξης του 5%. Δεν είναι ρόδινες οι προοπτικές για τη Βρετανία.