Home / Κόσμος / Κοινό μέτωπο από ΗΠΑ – Ε.Ε. εναντίον Κίνας

Κοινό μέτωπο από ΗΠΑ – Ε.Ε. εναντίον Κίνας

Σκηνικό νέου Ψυχρού Πολέμου μεταξύ Κίνας και Δύσης μοιάζει να διαμορφώνεται μετά την οξεία αντιπαράθεση στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας στην Αλάσκα, την περασμένη εβδομάδα, και την επίθεση από την κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι εναντίον Γάλλου ερευνητή, με αφορμή την καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Ουάσιγκτον, Ε.Ε., Βρετανία και Καναδάς αποφάσισαν, τη Δευτέρα, την επιβολή κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης του Πεκίνου για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κατάλογος των στελεχών που βρέθηκαν στο στόχαστρο της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει, πάντως, τον «αρχιτέκτονα» της πολιτικής απέναντι στους Ουιγούρους, Τσεν Κουανγκό, γραμματέα του Κ.Κ. στην επαρχία Σιντζιάνγκ και μέλος του πολιτικού γραφείου του κόμματος. Οι Βρυξέλλες θέλησαν, έτσι, να στείλουν μεν μήνυμα στο Πεκίνο, επιλέγοντας όμως να στραφούν κατά της κομματικής «μαρίδας».Λίγες ώρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν έκανε λόγο για γενοκτονία εναντίον των Ουιγούρων. Απαντώντας, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας δημοσίευσε το πόρισμα έκθεσης οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία καταγράφει εκτενώς την καταπίεση και τις διακρίσεις που υφίστανται οι μειονότητες στις ΗΠΑ, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ενδημικό ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι Αφροαμερικανοί. Η αντιπαράθεση φέρνει στον νου τον πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ την εποχή της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου.

Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι εξαπέλυσε παράλληλα πρωτοφανή επίθεση κατά του συγγραφέα και ερευνητή Αντουάν Μποντάζ, ο οποίος έχει διακριθεί κυρίως για την κριτική που ασκεί στο Πεκίνο για τον εγκλεισμό ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε στρατόπεδα «επανεκπαίδευσης». Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Κινέζος πρέσβης χαρακτήρισε «μικροκακοποιό» τον Μποντάζ, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Quai D’Orsay, το οποίο κάλεσε τον Κινέζο διπλωμάτη για διαβουλεύσεις στο υπουργείο. Επιθετικά σχόλια επιφύλαξε ο Κινέζος πρέσβης και για τον Γάλλο ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών, Εμανουέλ Γκλουκσμάν, ο οποίος έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας υπέρ των δικαιωμάτων της κινεζικής μουσουλμανικής μειονότητας.
Οι διπλωματικές επιτυχίες του Πεκίνου, που μοιάζει να έχει διεισδύσει οικονομικά σε όλα τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη, όπως εξηγεί η εφημερίδα Le Monde, οργίζουν τις ΗΠΑ. Η κρίση μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας παραμένει δευτερεύουσας σημασίας, καθώς το Πεκίνο θεωρεί ότι η σημαντικότερη γεωπολιτική απειλή προέρχεται από τις ΗΠΑ και τον βολονταρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν, η οποία έχει ήδη συνάψει νέες αμυντικές συμφωνίες με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, σε μια εμφανή προσπάθεια να απομονώσει διπλωματικά το Πεκίνο στη γεωγραφική σφαίρα επιρροής του.

Κίνα
Ευρωπαϊκή Ενωση
ΗΠΑ

Πηγή

About kathimerini