Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στην Κοζάνη λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες και σύμφωνα με τα οποία η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι μεταξύ των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών στη χώρα μας, καθώς τα περισσότερα φαίνεται να έχουν εντοπιστεί τον Νοέμβριο!
Συγκεκριμένα, την Τρίτη ανακοινώθηκαν 53 νέες μολύνσεις στην Κοζάνη, ωστόσο, πληροφορίες που επικαλούνται τα τοπικά ΜΜΕ και η ΕΡΤ, αναφέρουν ότι ορισμένες εξ’ αυτών αφορούν σε δείγματα που είχαν ληφθεί μέσα στον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τη Voria.gr, από τα επίσημα στοιχεία που έλαβαν οι δήμαρχοι από τον ΕΟΔΥ τα χθεσινά κρούσματα ήταν μόλις 15, επτά στον δήμο Κοζάνης, έξι στον δήμο Εορδαίας και δύο στον δήμο Βοΐου, ωστόσο, με μεγάλη έκπληξη άκουσαν από την επίσημη ενημέρωση ότι ο συνολικός αριθμός τους ήταν 53.
Πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ Κοζάνης, αναφέρουν ότι περίπου 30 άτομα τα οποία ήταν θετικά και προέρχονται στο σύνολό τους από τον δήμο Εορδαίας είχαν δώσει δείγματα το δεύτερο 10ημερο του Νοεμβρίου. Τα συγκεκριμένα αυτά δείγματα, όπως περίπου και άλλα 10 με 15, είχαν ληφθεί από το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας και ελέχθησαν σε ιδιωτικά εργαστήρια της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο, τα θετικά αυτά κρούσματα φαίνεται να έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες με αποτέλεσμα η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης να εμφανίζεται ξανά στο “κόκκινο”.
Οι δήμαρχοι της περιοχής ζητούν επιτακτικά επίσημη ενημέρωση για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων. Κι αυτό γιατί αφενός υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα κρούσματα που δηλώθηκαν εκ των υστέρων να μην ιχνηλατήθηκαν σωστά, με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού και αφετέρου γιατί επηρέασαν τις πολιτικές αποφάσεις για επιβολή και παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, που έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία όλη την περιφερειακή ενότητα, όπως καταγγέλλουν.
“Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις για τους χειρισμούς που γίνονται, γιατί τα κρούσματα δεν είναι τωρινά. Τα κρούσματα είναι του Νοεμβρίου και τα δηλώνουν τώρα”, κατήγγειλε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, από τα στοιχεία που οι ίδιοι συλλέγουν από τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά εργαστήρια, καθώς και από την ενημέρωση από τον τοπικό εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 53 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες περίπου 40 “ήταν ξεχασμένα από τον Νοέμβριο. Αυτό φυσικά επηρεάζει και τις αποφάσεις για το lockdown. Ο κόσμος είναι τρελαμένος κι όταν βλέπει να γίνονται τέτοιες αστοχίες”.
Οι δήμοι Κοζάνης και Εορδαίας από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Κοζάνης με κατεπείγουσα επιστολή τους στον αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού περιφερειακού οργάνου Πολιτικής Προστασίας. “Πρέπει επιτέλους να πάρουμε επίσημες απαντήσεις”, είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης, επισημαίνοντας ότι τα ακριβή στοιχεία τα γνωρίζουν αυτοί που δηλώνουν τα κρούσματα μέσα στην πλατφόρμα.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την περίοδο από τις 5 έως και 20 Νοεμβρίου 2020 υπήρξε πρόβλημα για μία ημέρα στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, καθώς δεν είχαν φτάσει έγκαιρα τα αντιδραστήρια για την ανίχνευση του κορονοϊού. Την περίοδο αυτή ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Στέργιος Γκανάτσιος είχε ζητήσει από τις διοικήσεις των όμορων νοσοκομείων να αποστέλλουν τα δείγματα, που έπαιρναν είτε σε εργαστήρια άλλων νοσοκομείων, είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια της περιοχής.
Στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, επισημαίνουν τα τοπικά ΜΜΕ, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης εμφανίζεται με 22 νέα κρούσματα, ωστόσο, υπάρχει η υποσημείωση ότι “περιλαμβάνονται κρούσματα προηγούμενου χρονικού διαστήματος λόγω καθυστερημένης δήλωσης στο Μητρώο Covid-19″.
Το θέμα των “ξεχασμένων” κρουσμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης φέρνει στη Βουλή ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση στον υπουργό Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με το kozanimedia.gr.
Στην ερώτηση που κατέθεσε, ο βουλευτής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “πληροφορήθηκα κυρίως από δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ, ότι η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν ανταποκρίνεται σε πραγματικά χρονικά δεδομένα και ότι τα πραγματικά χθεσινά κρούσματα ήταν 15, παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν 53! Τα υπόλοιπα αφορούν κρούσματα πλασματικά, που εκ παραδρομής δεν ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όταν και διαπιστώθηκαν”. Όπως επισημαίνει, “τα ανωτέρω, εύλογο είναι, ότι κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία περίοδο κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων και προκαλούν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία από παραλείψεις, λάθη ή και αμέλεια υπευθύνων, οι οποίοι δείχνουν ότι δεν σέβονται τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων”.
Σύμφωνα με το kozanimedia.gr, το Επιμελητήριο Κοζάνης και ο Προέδρος Νίκος Σαρρής έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, που κοινοποιήθηκε και στον ΕΟΔΥ, όπου επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι “με το παρόν έγγραφο σας μεταφέρουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό των μελών μας – επιχειρήσεων και επαγγελματιών της Π.Ε. Κοζάνης για το εάν τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά για την ΠΕ Κοζάνης αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο ή όχι και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της covid-19 που επικρατούν σήμερα στην περιοχή μας, Σε κάθε περίπτωση, λάθη γίνονται, ωστόσο θεωρούμε ότι τέτοια λάθη, που «ρίχνουν» ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, επιχειρηματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών, αλλά και των πολιτών, θα πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να συνοδεύονται από επίσημη επεξήγηση του ΕΟΔΥ ότι ανακοινώνονται κρούσματα ετεροχρονισμένα εκ παραδρομής και μόνον. Αν πράγματι, μετά τις προσπάθειες και την «καραντίνα» στην οποία βρισκόμαστε όλοι μας, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, τρεις μήνες τώρα δεν έχουν επέλθει τα επιθυμητά επιδημιολογικά αποτελέσματα στην ΠΕ Κοζάνης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, ώστε όλοι μαζί, πολίτες και φορείς, με υπευθυνότητα και συνέπεια να προσπαθήσουμε περισσότερο γιατί δεν μπορεί παρά όλοι να συμφωνούμε ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας υπερέχει πάντων”.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσε ότι “την ίδια ώρα προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της καταγραφής των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, δεδομένου ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για τη χθεσινή ημέρα 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ΠΕ Κοζάνης, τα οποία είχαν εντοπιστεί δύο ολόκληρους μήνες πριν, στις 12 Νοεμβρίου!”.
Παρέμβαση εισαγγελέα ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας
Την παρέμβαση του εισαγγελέα για την ετεροχρονισμένη ανακοίνωση κρουσμάτων κορονοϊού στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.
Σύμφωνα με τη Voria.gr, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κασαπίδης επιβεβαίωσε τα όσα κατήγγειλαν οι φορείς της περιοχής σχετικά με τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, επισημαίνοντας ότι συνολικά τα 31 που δηλώθηκαν επιπλέον ήταν από δείγματα που είχαν ληφθεί στις 9 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε ετεροχρονισμένη ανακοίνωση κατά τουλάχιστον δύο μήνες.
Ο κ. Κασαπίδης τόνισε πως θα πρέπει να διενεργηθεί εισαγγελική έρευνα αυτεπαγγέλτως, προκειμένου να διερευνηθεί ποιος ευθύνεται για την κατάσταση και τι επιπτώσεις είχε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων αλλά και στη λήψη αποφάσεων για τα περιοριστικά μέτρα.
“Πρόκειται για θέμα που σχετίζεται όχι μόνο με τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή, αλλά και με την περιουσία και την οικονομική ζωή ειδικά της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης, που έχει τρωθεί σοβαρά”, τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός διευθυντής υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Χαρίσιος Γκοβερδάρος, συνολικά δηλώθηκαν ετεροχρονισμένα 49 κρούσματα από το πρώτο 10ημερο του Νοεμβρίου, όλα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και κυρίως στον δήμο Εορδαίας και συγκεκριμένα: στις 12 Ιανουαρίου 31 επιπλέον νέα κρούσματα, στις 11/1 άλλα εννέα κρούσματα μόνο στην ΠΕ Κοζάνης και άλλα εννέα διασπαρμένα που δηλώθηκαν στο τέλος Δεκεμβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε, έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ για τον ετεροχρονισμό αυτόν και δεν θα τα λάβει υπόψη του στα μελλοντικά σενάρια.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, τα κρούσματα που δεν δηλώνονταν στην ώρα τους σχετίζονται με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο και με μια συνεργασία που είχε συνάψει με ιδιωτικό εργαστήριο. “Φαίνεται πως τα κρούσματα αυτά, όταν εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν, δεν ακολουθούνταν η διαδικασία που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Με διαβεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αυτά δεν επηρέαζαν τον αριθμό των βεβαιωμένων κρουσμάτων ως προς τη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων. Ωστόσο, είναι σίγουρο ότι, εφόσον δεν δηλώνονταν την περίοδο που γινόταν η διάγνωση, δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα προβλεπόμενα μέτρα είτε της ιχνηλάτησης, είτε του περιορισμού των συμπολιτών μας αυτών, με αποτέλεσμα εν αγνοία τους να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού και αυτό φαίνεται ότι δημιούργησε μία περαιτέρω εξάπλωση και διασπορά της νόσου”, ανέφερε ο κ. Κασαπίδης.
Συμπλήρωσε ότι “εξαιτίας της σοβαρής αμέλειας κάποιων” φαίνεται πως επηρεάστηκε η απόφαση για παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο τοπικός εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ, Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, τόνισε ότι η υπηρεσία δεν γνωρίζει ποια κρούσματα ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ κεντρικά, ωστόσο η μεγάλη απόκλιση των τελευταίων ημερών από την τοπική ιχνηλάτηση προκάλεσε εντύπωση κι έτσι επιβεβαιώθηκε πως πρόκειται για ετεροχρονισμένη δήλωση κρουσμάτων. “Πρόκειται για παραποίηση της εικόνας”, τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι η εικόνα αυτή δεν θα παίξει τον παραμικρό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, γιατί αναγράφεται η ημερομηνία που έχει ληφθεί το δείγμα, οπότε αυτά που ανακοινώθηκαν και δεν θεωρούνται ενεργά κρούσματα. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή η μη έγκαιρη καταγραφή κρουσμάτων να δημιούργησε πρόβλημα.