Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακή διαφορά ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ και τα αποτελέσματά τους απασχολούν Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Βερολίνο που διαπιστώνουν ότι δεν θα είναι τόσο εύκολη η απόδοση των σχεδιασμών τους παρά τις κλειστές τράπεζες.
Οι πιστωτές θέλουν μια μεγάλη διαφορά υπέρ του ΝΑΙ που, δυνητικά, θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί ώστε να συγκροτηθεί μια ελεγχόμενη μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα παραλάβει το σκληρότερο δυνατό μνημόνιο για να το θέσει άμεσα σε εφαρμογή.
Η χθεσινοβραδινή μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ στο Σύνταγμα απογοήτευσε όσους είχαν τη βεβαιότητα ότι ο κύβος έχει ριφθεί λόγω της ταλαιπωρίας των πολιτών μπροστά στα ΑΤΜ.
Τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων δείχνουν ότι στις ηλικίες 18-35 το ΟΧΙ σαρώνει και ειδικά μεταξύ φοιτητών η κυριαρχία του είναι σχεδόν απόλυτη.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν η συμμετοχή της νέας γενιάς στο δημοψήφισμα είναι μεγάλη την Κυριακή δεν αποκλείονται εκπλήξεις και ανατροπές.
Από την άλλη υπάρχουν εκτιμήσεις κατά τις οποίες η τελική εικόνα μπορεί να μην «πιάνεται» λόγω της κρυφής ψήφου πολιτών που δεν αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν παρόλο που έγινε επισήμως γνωστό ότι η ρευστότητα των τραπεζών θα εξαντληθεί τη Δευτέρα και επομένως μονόδρομος για να μην προκληθεί ακραία εσωτερική κρίση είναι μια θετική απόφαση της ΕΚΤ την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος.
Παρά το επίσημο πάγωμα της διαπραγμάτευσης υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας κυβερνητικών αξιωματούχων με ευρωπαϊκούς παράγοντες και, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά από την πλευρά της Γαλλίας και της Ιταλίας εκφράζεται μεγάλο ενδιαφέρον για γρήγορη εξομάλυνση της κατάστασης.
Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ως προς τις κινήσεις που θα κάνει μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης έχει πει ότι θα παραιτηθεί αν κερδίσει το ΝΑΙ, ενώ ο Α. Τσίπρας έχει περιοριστεί στη δήλωση ότι δεν είναι «πρωθυπουργός παντός καιρού» και ότι «θα λειτουργήσει ως θεσμικός εγγυητής του Συντάγματος».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης έχει προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα και φαίνεται πως αυτό το σενάριο το έχει συζητήσει με ξένους συνομιλητές του που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς την πρωταγωνιστική συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Κυριακής και για συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της ελληνικής πλευράς στην προσπάθεια συνεννόησης με τους εταίρους-πιστωτές ώστε να αρθεί γρήγορα το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία.
Έχει επίσης δεχθεί εισηγήσεις για ανασχηματισμό ώστε να ενταχθούν στην κυβέρνηση πρόσωπα που θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κρίσης εμπιστοσύνης από την οποία δοκιμάζονται οι σχέσεις κυβέρνησης και «θεσμών».
Κλειστά χαρτιά κρατούν και οι πιστωτές που διαμηνύουν επίμονα ότι θα διαβάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως απάντηση στο δίλημμα «ευρώ-δραχμή», προειδοποιούν ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα που έληξε την προηγούμενη Τρίτη αλλά θα συζητηθεί νέο πρόγραμμα από μηδενική βάση, κάτι που είναι χρονοβόρο και εξαρτάται από ψηφοφορίες σε εθνικά κοινοβούλια, ενώ αποφεύγουν να μιλήσουν για τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση η νύχτα της Κυριακής θα είναι μακριά και η επόμενη μέρα η πρώτη μιας νέας πολιτικής περιόδου που ποιος ξέρει πώς θα εξελιχθεί.