Τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» ήταν μια καινοτομία που εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα το 1951. Πρώτος τίτλος Οι άθλιοι, του Βίκτωρος Ουγκώ. Ακολούθησαν και άλλα κορυφαία έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας μέσα από εικονογραφημένες διασκευές Ήταν το πιο εντυπωσιακό άνοιγμα της εγχώριας αγοράς στην ποπ κουλτούρα του δυτικού κόσμου και η πρώτη κυκλοφορία κόμικς που έμελλε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία έως και τη δεκαετία του 1970.
Πίσω από τα «Κλασσικά Εικονογραφημένα» είναι ο εκδοτικός οίκος «Ατλαντίς» των αδελφών Πεχλιβανίδη, οι οποίοι κατάφεραν να εισάγουν στην Ελλάδα όλη την κλασική παιδική και εφηβική λογοτεχνία συνεργαζόμενοι με αμερικανικούς κυρίως οίκους. Παράλληλα εξέδωσαν αμιγώς ελληνικές σειρές – μεταξύ αυτών και «κλασικά» που εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, τα οποία θα συνοδεύουν τις επόμενες Κυριακές – ξεκινώντας από την 21η Μαρτίου – την «Καθημερινή».
Το εκδοτικό εγχείρημα των «Κλασσικών Εικονογραφημένων» στηρίχτηκε σε κορυφαίους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, μεταξύ των οποίων η Αθηνά Ταρσούλη και η Αντιγόνη Μεταξά, ο Μποστ, ο Κώστας Γραμματόπουλος, ο Τάκης Κατσουλίδης και ο Γιώργος Βακαλό, ο Βασίλης Ρώτας, η Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη και η Ελένη Παπαδάκη.
Το πρώτο τεύχος της σειράς των εκδόσεων που κυκλοφορούν με την «Καθημερινή» σε πιστή αναπαραγωγή από το πρωτότυπο είναι αφιερωμένο στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την πλέον εμβληματική μορφή του 1821, και συγκεκριμένα στην καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Το τεύχος εικονογράφησε ο Κώστας Γραμματόπουλος και έντυσε με λόγο ο Βασίλης Ρώτας.
Στο προλογικό του κείμενο σημειώνεται: «Η λαμπρότερη νίκη στον αγώνα του ’21 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους ήταν η καταστροφή του Δράμαλη στα Δερβενάκια το 1822, 26 και 28 Ιουλίου. Η νίκη αυτή παραβάλλεται με τη νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών στον Μαραθώνα, για τα μεγάλα επακόλουθα που είχε. […] ο Κολοκοτρώνης στάθηκε ο οργανωτής και κύριος αυτουργός αυτής της Νίκης, που έσωσε την επανάσταση και εξασφάλισε τη λευτεριά στη νεώτερη Ελλάδα».
Αυτή την Κυριακή 21 Μαρτίου μαζί με την «Καθημερινή»