Σαρωτικό αναμένεται το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, μετά την απόφαση της Δύσης να επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αποκλείοντας τη Μόσχα από το σύστημα πληρωμών SWIFT και παγώνοντας τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας.
Οι επενδυτές θα σπεύσουν να αποτιμήσουν όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εκρηκτική άνοδο τις τιμές στην αγορά των εμπορευμάτων (και όχι μόνο).
Άλλωστε, η Ρωσία αποτελεί μια τεράστια χώρα, παράγοντας και εξάγοντας μεγάλες ποσότητες μετάλλων (αλουμίνιο, νικέλιο, παλλάδιο), αγροτικών προϊόντων και φυσικά, αερίου.
Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή του πετρελαίου υπερέβη προσωρινά το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του αλουμινίου χτύπησε ιστορικό υψηλό.
Εξίσου υψηλές εκτιμάται ότι θα είναι οι πιέσεις στην ενέργεια, παρά το γεγονός ότι αναζητείται φόρμουλα, προκειμένου να εξαιρεθεί ο ενεργειακός τομέας από τον τελευταίο γύρο κυρώσεων.
Ας σημειωθεί ότι περίπου το 1/3 των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο καλύπτεται από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα το κόστος της ενέργειας να επηρεάζεται σημαντικά από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Παρότι μέχρι στιγμής οι ροές ρωσικού αερίου συνεχίζονται ομαλά και χωρίς αναταράξεις, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φοβούνται ότι η τιμή του αερίου θα συνεχίσει να ανεβαίνει -ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα.
Το υψηλό κόστος της ενέργειας έρχεται να επηρεάσει έτι περισσότερο και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων, και ιδίως του σιταριού, καθώς η Ουκρανία θεωρείται ως ο μεγαλύτερος «φούρνος» της Ευρώπης.
Ενδεικτικά, η τιμή του σιταριού βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, κάτι που εύλογα οδηγεί σε ανατιμήσεις στο ψωμί. Σε ιστορικά υψηλά κυμαίνονται και οι τιμές των φυτικών ελαίων, από το ηλιέλαιο έως το φοινικέλαιο.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αναλυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια, προκειμένου να «παρκάρουν» τα χρήματά τους. Και όπως συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις, ο χρυσός αποτελεί την πρώτη τους επιλογή.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα σε υψηλό 17 μηνών, φλερτάροντας έντονα με το όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ουρές στα ATMs της Ρωσίας – Προς πλήρη κατάρρευση το ρούβλι
Αγωγοί και λιμάνια: Δείτε όλες τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας
Aπό ηλιέλαιο έως φοινικέλαιο: Γιατί οι τιμές «χτυπούν» ρεκόρ
Γιατί απειλείται ο μεγαλύτερος «φούρνος ψωμιού» της Ευρώπης
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News