Προειδοποίηση για «σοβαρές συνέπειες»
Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεσμεύεται «να υιοθετήσει σύντομα νέα απόφαση», η οποία τελεί υπό επεξεργασία εδώ και πολλές εβδομάδες, για την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ, σε απάντηση τόσο της εκτόξευσης του πυραύλου, όσο και της πυρηνικής δοκιμής της 6ης Ιανουαρίου.
Στην ανακοίνωση, που εγκρίθηκε από το σύνολο των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζεται ότι οι εκτοξεύσεις με τη χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας, ακόμη και «αν χαρακτηρίζεται ως εκτόξευση δορυφόρου ή διαστημικού οχήματος», συμβάλει στην ανάπτυξη συστημάτων προς την απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Η χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας συνιστά παραβίαση τεσσάρων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που χρονολογούνται από το 2006.
Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται επίσης η δέσμευση του ΣΑ «να συνεχίσει να εργάζεται προς ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση της κατάστασης που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου».
«Θα διασφαλίσουμε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επιβάλει σοβαρές συνέπειες. Η τελευταίες παραβιάσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βορείου Κορέας απαιτούν η αντίδρασή μας να είναι ακόμη πιο σκληρή» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΣΑ Σαμάνθα Πάουερς.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας Φρανσουά Ντελάτρ είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα την ενέργεια της Πιονγιάνγκ «εξωφρενική πρόκληση», προσθέτοντας ότι για τον λόγο αυτόν «η αδυναμία δεν αποτελεί επιλογή». Σχετικά με την προοπτική υιοθέτησης νέων κυρώσεων, ανέφερε «όσο πιο σύντομα, όσο πιο σκληρές, τόσο το καλύτερο».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στη Νέα Υόρκη, τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον θα συνεχίσουν τις διμερείς συνομιλίες επί σχεδίου νέας απόφασης που θα επεκτείνει τις ισχύουσες κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βορείου Κορέας.
Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι η αμερικανική πλευρά προωθεί σειρά νέων σκληρότερων μέτρων, τα οποία θα έχουν εφαρμογή πέραν των ατομικών όπλων και των πυραυλικών προγραμμάτων της Πιονγιάνγκ, ενώ η κινεζική πλευρά θέλει τα μελλοντικά μέτρα να επικεντρωθούν στο θέμα της μη διασποράς.
Διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει στην ενίσχυση των διεθνών περιορισμών κατά του τραπεζικού συστήματος της Βορείου Κορέας, ενώ το Πεκίνο αντιμετωπίζει απρόθυμα το ενδεχόμενο αυτό, φοβούμενο την επιδείνωση των συνθηκών ζωής στη χώρα.
Newsroom ΔΟΛ