Παρασκευή γευμάτων στα κέντρα πρώτης υποδοχής
Επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα καταγγέλουν ότι πριμοδοτούνται μεγάλες εταιρείες catering – Προχειρότητα ή σκοπιμότητα το γεγονός ότι οι υποψήφιες εταιρείες πρέπει να έχουν κύκλο εργασιών 3,8 εκατ. ευρώ;
Καταγγελίες ότι ο διαγωνισμός για τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στα 42 hotspot της χώρας είναι «φωτογραφικός» κάνουν παράγοντες και επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από τους όρους της προκήρυξης είναι… κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα συγκεκριμένων εταιρειών.
Στο διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι τη Δευτέρα, θα κριθεί ποιες εταιρείες catering θα αναλάβουν την παρασκευή γευμάτων για τους μετανάστες το επόμενο 12μηνο σε όλα τα κέντρα πρώτης υποδοχής, στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις ανοικτές δομές προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Συνολικός προϋπολογισμός για την κάλυψη των αναγκών των μεταναστών που φιλοξενούνται στα 42 hotspot είναι το ποσό των 84 εκατ.ευρώ.
Για να μπορεί να επιλεγεί μια εταιρεία να προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σε ατομικές μερίδες, θα πρέπει να έχει κύκλο εργασιών 3,8 εκατ.ευρώ ετησίως ή αλλιώς περίπου 316.667 ευρώ το μήνα. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών που είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει κάθε υποψήφια εταιρεία υπερδιπλασιάστηκε. Κι αυτό διότι μέχρι πρότινος η πρόβλεψη ήταν για μηνιαίο κύκλο εργασιών περίπου 136.000 ευρώ.
Επιχειρηματίες από τα Δωδεκάνησα υποστηρίζουν ότι με αυτούς τους όρους καμία τοπική εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει το έργο της σίτισης των περίπου 1.000 προσφύγων στο hotspot της Κω ή των περίπου 600 που φιλοξενούνται στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Λέρου. Καταγγέλλουν μάλιστα ότι ο διαγωνισμός μοιάζει να έχει «φτιαχτεί» με τέτοιο τρόπο ώστε να πριμοδοτηθούν συγκεκριμένες μεγάλες εταιρείες catering οι οποίες διαθέτουν προμαγειρεμένα ή κατεψυγμένα γεύματα.
Στο ερώτημα αν πρόκειται για προχειρότητα ή σκοπιμότητα απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Παραμένει ωστόσο γεγονός ότι με ετήσιο κύκλο εργασιών 3,8 εκατ.ευρώ σαν όριο συμμετοχής εκ των πραγμάτων αποκλείονται από το διαγωνισμό οι τοπικές εταιρείες catering.
«Πώς είναι μέτρο σύγκρισης η εταιρεία να έχει κύκλο εργασιών 3,8 εκατ. ευρώ και αυτό να είναι δεσμευτικό για τον διαγωνισμό;» αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Λεριός επιχειρηματίας Θανάσης Σκορδάλης και προσθέτει: «Πού είναι η Νησιωτικότητα σε αυτή την περίπτωση, πού είναι η προσωπική σας δέσμευση για πριμοδότηση των ντόπιων που τηρούν τα νόμιμα έγγραφα, αλλά ζουν και πληρώνουν το μάρμαρο του προσφυγικού;».
Φωτογραφίες από πρόσφατη διαμαρτυρία μεταναστών στην Κω για την ποιότητα του προσφερόμενου φαγητού στο hotspot
Μάλιστα ο ίδιος επιχειρηματίας από τη Λέρο στην επιστολή του θέτει το ερώτημα προς τον κ. Τσίπρα: «Γνωρίζετε ότι στην Κω από την στιγμή που πήγε ο Κορίνθιος επιχειρηματίας οι πρόσφυγες 5 φορές έχουν κάνει απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την πολύ κακή ποιότητα του φαγητού που τους προσφέρει;».
Οι καταγγελίες ότι οι όροι του διαγωνισμού για την παρασκευή έτοιμων γευμάτων που θα προσφέρονται στους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι φωτογραφικοί υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματιών έρχονται να προστεθούν σε όσα υποστήριξε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Οδυσσέας Βουδούρης που υπαινίχθηκε σπατάλες στο μεταναστευτικό. Επίσημη απάντηση στις δηλώσεις του κ. Βουδούρη δεν έχει δοθεί από την κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται ότι παρά τις υποσχέσεις του κ. Τσίπρα, τα νησιά στο Αιγαίο που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα στην τουριστική τους βιομηχανία δεν έχουν ενισχυθεί. Ενδεικτικό είναι το τουίτ που έκανε πριν από λίγο καιρό ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης ο οποίος σχολίασε χλευαστικά: «Δεν είναι ανταποδοτικότητα άλλος το σκ… και άλλος το παντεσπάνι».
πηγή : protothema.gr