Ηλικίας 2.400 ετών
Επιστήμονες εκτιμούν ότι οι κατάρες ίσως να είναι έργο ανταγωνιστή ταβερνιάρη.
Σε τέσσερα από τα πέντε πινάκια που βρέθηκαν ήταν χαραγμένες κατάρες που επικαλούνταν τα ονόματα θεοτήτων του Κάτω Κόσμου και τους ζητούσαν να κάνουν κακό σε τέσσερα ζευγάρια ιδιοκτητών ταβέρνας της εποχής.
Το πέμπτο πινάκιο -σύμφωνα με την ιστοσελίδα Live Science- ήταν κενό. Πιθανότατα, η κατάρα λεγόταν προφορικά πάνω από το πινάκιο.
Και τα πέντε πινάκια βρίσκονταν μέσα στον τάφο της γυναίκας. Πιθανότατα, έτσι θεωρούσαν όσοι τα τοποθέτησαν εκεί ότι οι κατάρες θα βρουν το δρόμο τους προς τις χθόνιες θεότητες που θα έκαναν πραγματικότητα τις κατάρες.
Μία από τις κατάρες αναφέρει: «Εξαπολύστε το μίσος σας κατά της Φαναγόρας, του Δημήτριου και της ταβέρνας τους και της περιουσίας τους και των υπαρχόντων τους. Θα δέσω τον εχθρό μου το Δημήτριο και τη Φαναγόρα με αίμα και στάχτες, μαζί με όλους τους νεκρούς».
«Εγώ θα σε δέσω Δημήτριε με τέτοιο δέσιμο, όσο γίνεται πιο δυνατό, και θα σου βάλω έναν κυνωτό στη γλώσσα σου». Κυριολεκτικά, η λέξη κυνωτός σημαίνει «το αυτί του σκύλου» που χρησιμοποιείτο για να δηλώσει τη χειρότερη ζαριά.
Σύμφωνα με την Τζέσικα Λαμόντ, υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου John Hopkins στη Βαλτιμόρη, η χρήση της λέξης «κυνωτός» αφήνει να εννοηθεί ότι οι τοπικές ταβέρνες χρησιμοποιούνταν και ως χώροι που συγκεντρώνονταν οι πολίτες της αρχαίας Αθήνας για να παίξουν τυχερά παιχνίδια.
Η περιοχή που βρέθηκε ο τάφος βρίσκεται βορειοανατολικά του Πειραιά. Οι ανασκαφές είχαν πραγματοποιηθεί το 2003. Τα πινάκια βρίσκονται στο Μουσείο Πειραιά.
Η Λαμόντ ισχυρίζεται ότι είναι πιθανό τις κατάρες να τις έγραψε ένας… ειδικός, καθώς είναι πολύ καλογραμμένες, ενώ σημειώνει ότι ίσως να παρείχε και άλλες υπηρεσίες, όπως ξόρκια.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΔΟΛ