Home / Διεθνή / «Κανένα άσυλο σε όποιον μπαίνει σε βάρκα», προτείνει η Αυστρία

«Κανένα άσυλο σε όποιον μπαίνει σε βάρκα», προτείνει η Αυστρία

Αρνείται επαναπροώθηση η Λιβύη

Βιέννη
Αυστρία όπως Αυστραλία: Να μην μπορεί να ζητά άσυλο κανένας που έχει προσπαθήσει να περάσει τη Μεσόγειο με βάρκα ζητά ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιν Κουρτς, προτείνοντας να οδηγούνται σε νησιά «στα ευρωπαϊκά σύνορα» πρόσφυγες και μετανάστες πριν επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους. Η ίδια η Λιβύη αρνείται να δεχθεί επαναπροωθήσεις, με τον λίβυο πρωθυπουργό να λέει πως η ΕΕ «πρέπει να βρει μόνη της πώς θα τους στείλει στις χώρες τους».

O Κουρτς, σε συνέντευξή του στην ελβετική Neue Zuercher Zeitung, παρέπεμψε στο «παράδειγμα» της Αυστραλίας. Η Αυστραλία έχει γίνει στόχος σφοδρών επικρίσεων από τα όργανα του ΟΗΕ και σειρά κυβερνήσεων για την πρακτική της να στήνει κέντρα κράτησης σε νησιά, όπου και μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες με στόχο την επαναπροώθηση στην νοτιοανατολική Ασία.

Η Βιέννη είχε κρατήσει από το φθινόπωρο και έπειτα σκληρή στάση στην προσφυγική κρίση, επίκεντρο της οποίας ήταν τότε ο λεγόμενος Βαλκανικός Διάδρομος – ήταν δε κεντρική στις ενέργειες που οδήγησαν στο κλείσιμό του. Η κυβέρνηση, μετά το ακροδεξιό σοκ στις προεδρικές εκλογές, έχει δείξει πως προτίθεται να διατηρήσει την σκληρή της στάση.

«Υπάρχει μία χώρα από την οποία μπορούμε να μάθουμε. Η Αυστραλία είχε παρόμοιο πρόβλημα όμως κατάφερε να αποφασίσει μόνη της ποιος έχει το δικαίωμα να πάει και δεν άφησε την απόφαση αυτή στους διακινητές» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Κουρτς.

«Όποιος μπαίνει σε βάρκα και προσπαθεί να περάσει παράνομα στην Ευρώπη, έχει καταστρέψει τις πιθανότητές του να πάρει άσυλο στην Ευρώπη και πρέπει να στέλνεται πίσω» είπε ο αυστριακός ΥΠΕΞ. «Η Αυστραλία» είπε ο Κουρτς επιστρέφοντας στο παράδειγμα της Καμπέρα, «σώζει μεν ανθρώπους στη θάλασσα αλλά δεν συνδέει τη διάσωση με εισιτήριο για την χώρα».

Ο Κουρτς πρότεινε να δημιουργηθούν κέντρα σε νησιά «στα σύνορα της ευρωπαϊκής επικράτειας» όπου θα οδηγούνται όσοι περισυλλέγονται πριν μεταφερθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Σε δεύτερή του συνέντευξη στην Presse, ο Κουρτς ανέφερε ότι εάν δεν είναι δυνατή η συνεργασία με τη Λιβύη, οι περισυλλεχθέντες θα πρέπει να μένουν για μεγάλο διάστημα σε τέτοια κέντρα.

Από την πλευρά της λιβυκής κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Φατζίς αλ Σαράτζ απέρριψε αποδοχή επαναπροωθηθέντων: «Δεν θα δεχτούμε να μας στέλνει η ΕΕ μετανάστες» είπε στην Welt, «η Ευρώπη πρέπει να βρει τρόπους να τους οδηγήσει πίσω στις χώρες τους, σε εμάς δεν μπορούν να ζήσουν».

Newsroom ΔΟΛ

About Kostas Athanasoulis