Οι γυναίκες πιο ευνοημένες από τους άνδρες
Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Fred Hutchinson» στο Σιάτλ, με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Τσόου, εξέτασαν την επίπτωση 14 ευρέως χρησιμοποιούμενων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων (σε διάφορες δοσολογίες) σε σχεδόν 11.000 επιβιώσαντες καρκίνου. Κανείς από αυτούς δεν είχε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο ή στην περιοχή της πυέλου.
Έως την ηλικία των 45 ετών, το 70% των γυναικών είχαν μείνει έγκυες, ενώ για τους άνδρες το ποσοστό που είχαν κάνει παιδί, ήταν 50%. Για τους τελευταίους, η πιθανότητα να γίνουν πατέρες μειωνόταν, όσο μεγαλύτερες ήταν οι δόσεις της χημειοθεραπείας στην οποία είχαν υποβληθεί, ιδίως εάν επρόκειτο για τους αλκυλιούντες παράγοντες ή τη σισπλατίνη.
Οι αλκυλιούντες παράγοντες, που βλάπτουν άμεσα το DNA των κυττάρων και μειώνουν την πιθανότητα αναπαραγωγής, χρησιμοποιούνται ευρέως σε παιδιατρικούς καρκίνους, όπως λευχαιμία, λέμφωμα, όγκους νεφρών, νευροβλάστωμα κ.α. Οι άνδρες που είχαν κάνει χημειοθεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα και σισπλατίνη, είχαν λιγότερα σπερματοζωάρια.
Στις γυναίκες μόνο η βουσουλφάνη και η λομουστίνη (σε υψηλή δοσολογία) συνδέθηκαν άμεσα με μικρότερη πιθανότητα τεκνοποίησης. Η έρευνα δείχνει όμως ότι η πιθανότητα εγκυμοσύνης μειώνεται, αν η τεκνοποίηση καθυστερήσει μετά την ηλικία των 30 ετών, πιθανώς επειδή η χημειοθεραπεία επιταχύνει την φυσική εξάντληση των ωαρίων και την εμμηνόπαυση.
«Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για τις περισσότερες γυναίκες που έκαναν χημειοθεραπεία στην παιδική ηλικία τους», σχολιάζει ο Δρ Τσόου, ο οποίος επισημαίνει ότι όλα τα παιδιά που εκδηλώνουν καρκίνο θα πρέπει να αποθηκεύουν ωάρια και σπέρμα, ώστε να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνουν παιδί στο μέλλον.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, σήμερα πάνω από το 80% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο καταφέρνουν να ενηλικιωθούν και εύλογα τίθεται το ερώτημα κατά πόσο οι αντικαρκινικές θεραπείες επηρεάζουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ