Το πληθωριστικό κύμα εξελίσσεται έντονα, οι τιμές καλπάζουν και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης. Στις πρώτες της προβλέψεις για τον μήνα Μάρτιο, η Eurostat έδειξε πως στην Ελλάδα ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε στο 8% από 6,3% τον Φεβρουάριο. Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό σημαίνει πως την Παρασκευή, στις 10 Μαρτίου, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει πληθωρισμό κοντά στα επίπεδα του 9%.
Το σίγουρο είναι ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως επεσήμανε χθες πως οι κραδασμοί στο παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό στερέωμα γίνονται ακόμα πιο ισχυροί, ενώ η εκτόξευση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και οι διεθνείς κερδοσκοπικές τάσεις προκαλούν πρωτόγνωρες ανατιμήσεις και πολύ σοβαρές συνέπειες στις οικονομίες σε όλη την Ευρώπη.
Η επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού τον Φεβρουάριο οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν άνω του 70%. Αποφάσεις προς το παρόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπιση των συνεπειών μέσω κοινής χρηματοδότησης, όπως έγινε στη πανδημία, δεν υπάρχουν, άρα η ελληνική κυβέρνηση έχοντας εξαντλήσει τον όποιο δημοσιονομικό χώρο, από εδώ και πέρα θα πρέπει να ανοίγει το «πουγκί» των ταμειακών διαθεσίμων ώστε εάν χρειαστεί να συνεχίσει να βοηθάει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ήδη αναμένεται η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 2 δισ. ευρώ ενώ αναμένεται άλλο ένα πακέτο μέσα στον Μάιο.
Τα νέα μέτρα που εξετάζονται
Τα νέα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι:
– Ενίσχυση ή ακόμα και πλήρη κάλυψη των λογαριασμών ρεύματος (συγκεκριμένου αριθμού) για ευάλωτες ομάδες.
– Επέκταση της κρατικής επιδότησης για τους λογαριασμούς ρεύματος και τον Μάιο και τον Ιούνιο.
– Παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων. Εξετάζεται ακόμη και ένα πιο διευρυμένο επίδομα στέγασης. Το πρόβλημα των υψηλών τιμών των ακινήτων και τους κινδύνους που απορρέουν συζήτησε χθες και το Eurogroup.
– Επιδότηση πετρελαίου και τον Μάιο.
Η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης προς το παρόν αφορά μόνο το μήνα Απρίλιο. Ανάλογα και με τις εξελίξεις και που θα βρεθούν οι διεθνείς τιμές τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προχωρήσει και στην επέκταση του μέτρου. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) θα ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
ΦΠΑ στα τρόφιμα
Η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα, παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης αλλά βάσει προϋποθέσεων. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της κρίσης, την πορεία των εσόδων, τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα, αλλά και από το πώς δεν θα χαθεί η μείωση ΦΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα μπορέσει να καταλήξει στον καταναλωτή.
Σε αχαρτογράφητα νερά οι οικονομίες
«Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε πόσο θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, αλλά είναι βέβαιο ότι δε θα έχουμε το επίπεδο της ανάπτυξης που αναμέναμε», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι από το Eurogroup. Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και τα κοινά προγράμματα επενδύσεων, «η συνολική εικόνα δεν θα χαρακτηρίζεται από ύφεση», προέβλεψε ο Επίτροπος Οικονομίας. «Φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι», παραδέχτηκε, αλλά οι οικονομίες μας θα κρατήσουν έστω σε χαμηλά επίπεδα την ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News