Home / Ειδήσεις / Κακοκαιρία «Ιανός» : Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας

Κακοκαιρία «Ιανός» : Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» ο μεσογειακός κυκλώνας

Τη χώρα αναμένεται να σαρώσει η κακοκαιρία «Ιανός» που αναμένεται να χτυπήσει από το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο κρατικός μηχανισμός εν όψει της κακοκαιρίας βρίσκεται σε συναγερμό καθώς οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι δυσοίωνες, αφού -εφόσον επιβεβαιωθούν τα μοντέλα-, δεν αποκλείεται τοπικά να δούμε ακόμα και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα!

Το εν λόγω σπάνιο και πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κυκλώνα, θα φέρει θυελλώδεις ανέμους με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο ακόμα και για 11 μποφόρ, τα οποία θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρές καταιγίδες.

Δείτε live την πορεία του «Ιανού»

Με κόκκινη προειδοποίηση το έκτακτο της ΕΜΥ -Τι σημαίνει

O κόκκινος χρωματικός δείκτης στο έκτακτο της ΕΜΥ συνοδεύεται από την εξής προειδοποίηση:

«ΠΑΡΤΕ προληπτικά ΜΕΤΡΑ, να είστε σε επαγρύπνηση και να ενεργείτε σύμφωνα με τις συμβουλές των αρμόδιων αρχών. Ενημερωθείτε από τα δελτία καιρού και περιμένετε σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές σας δραστηριότητες.»

Σε ποιες περιοχές κρούει ο κώδωνας του κινδύνου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, κατά τη διάρκεια του περάσματος του «Ιανού», που θα διαρκέσει έως την Κυριακή, θα έχουμε βροχές, κατά τόπους πολύ ισχυρές καταιγίδες χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους.

Η «εισβολή» του «Ιανού» στη χώρα μας θα γίνει αύριο, Πέμπτη, όπου στις περιοχές των Επτανήσων και της Δυτικής Ηπειρωτικής χώρας θα έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. «Μην μας φανεί περίεργο να δούμε και βάρκες να ανεβαίνουν στη στεριά, μη μας φανεί περίεργο να δούμε δέντρα να ξεριζώνονται και φεύγουν πολλά μέτρα μακριά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιάνος θέλοντας να δώσει ένα παράδειγμα για το πόσο σφοδρή αναμένεται η κακοκαιρία.

Μάλιστα, ούτε η Αττική θα… σωθεί από τον «Ιανό», αφού σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μέχρι και το μεσημέρι του Σαββάτου για περίπου 30 ώρες θα έχουμε «βίαια» φαινόμενα να χτυπούν την Αττική, με βροχές, μπόρες και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.

Τέλος, ο μετεωρολόγος του MEGA έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιες περιοχές της χώρας, όπως Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, καθώς και τα Δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και τα παραλιακά τμήματα της Ηλείας, της Μεσσηνίας και την Αχαΐας, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα βιώσουν κάτι που σπανίως βιώνουμε από αύριο το βράδυ έως το ξημέρωμα της Παρασκευής.

Ο καιρός σήμερα Πέμπτη

Σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα αυξηθούν. Από τις μεσημεριανές ώρες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου, στα δυτικά ηπειρωτικά και στην Πελοπόννησο. Από αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν σημαντικά και τη νύχτα προς Παρασκευή θα επηρεάσουν ολόκληρη τη Νότια Ελλάδα, την Εύβοια καθώς και τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 32, στην Ήπειρο από 17 έως 34 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 32, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 31 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 28, και στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα στα νότια πελάγη θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και προοδευτικά θα ενισχυθούν. Στο Βόρειο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ και περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα προς Παρασκευή.

Ταχύτητες ανέμου που δεν είναι διαχειρίσιμες

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, οι ταχύτητες των ανέμων αγγίζουν την κλίμακα του τυφώνα που έχουμε στην Αμερική, την κλίμακα 1.

Πρόκειται για ταχύτητες ανέμου που δεν είναι διαχειρίσιμες.

Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και οι μετεωρολόγοι συνιστούν τεράστια προσοχή τις επόμενες μέρες.

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας της κατάστασης είναι η έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος έκανε λόγο για σπάνιο, ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, ενδέχεται να προκληθούν αιφνίδιες πλημμύρες και περιστατικά πρόσκρουσης αντικειμένων, πρόωρες διακοπές ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης. Απηύθυνε σύσταση στους πολίτες των περιοχών που θα βρεθούν στο επίκεντρο του μεσογειακού κυκλώνα να είναι σε απόλυτη επιφυλακή.

Επιπλέον, το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα και οι επιπτώσεις θα είναι παρεμφερείς με εκείνες μίας πολύ ισχυρής κακοκαιρίας με μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια.

Διαβάστε επίσης: Ποιος ήταν Ιανός από τον οποίο πήρε την ονομασία της η νέα κακοκαιρία

Οι πρώτες δορυφορικές εκτιμήσεις της ολικής βροχόπτωσης

Σύμφωνα με το meteo.gr, ιδιαίτερα βροχοφόρα φαίνεται να είναι η ατμοσφαιρική διαταραχή που συνδέεται με την κακοκαιρία «Ιανός», σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως αναφέρει, εξειδικευμένοι αλγόριθμοι, βασισμένοι σε δεδομένα μετεωρολογικών δορυφόρων δίνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για την ολική βροχόπτωση του συστήματος, στις θαλάσσιες περιοχές που κινήθηκε κατά το διήμερο 14-15/09.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή της δορυφορικής εκτίμησης της βροχόπτωσης, η μέγιστη τιμή της οποίας υπολογίζεται σε 595 χιλιοστά σε διάστημα μόλις 2 ημερών.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το καιρικό φαινόμενο που θα πλήξει την Ελλάδα τις επόμενες ώρες

Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο «Ιανός»

Την Πέμπτη, από το απόγευμα θα επηρεαστεί το Νότιο Ιόνιο και η Πελοπόννησος κυρίως στα δυτικά τμήματα.

Την Παρασκευή, τα φαινόμενα θα χτυπήσουν στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα και στα δυτικά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν. Από το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. Μάλιστα, στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά.

Το Σάββατο, τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και ίσως την Κρήτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων, η ατμοσφαιρική διαταραχή στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου (βλ. δορυφορική εικόνα) αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά.

Οι συστάσεις Χαρδαλιά στους πολίτες

Απευθύνοντας τις απαραίτητες συστάσεις προς τους πολίτες, ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε «όσους βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους, ακτές, όσους μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην παραμείνουν στο σπίτι τους αλλά σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι».

Παράλληλα, τους κάλεσε να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, καθώς και να αποφύγουν κάθε περιττή μετακίνηση και να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρα.

«Μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα σπιτιού σε περίπτωση χειμάρρων» τόνισε και πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχηματισμού χειμάρρων κανείς και με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να επιχειρήσει να τους διασχίσει.

«Οι επιπτώσεις του Ιανού, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, θα είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας, όμως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, έκταση και διάρκεια. Ενδέχεται να προκληθούν υλικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους και από προσκρούσεις αντικειμένων που θα ίπτανται από τον άνεμο. Μπορεί να υπάρξουν βλάβες σε στέγες, υδρορροές, παράθυρα, αλλά και πτώσεις δέντρων ή στύλων της ΔΕΗ. Ενδέχεται οι ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες σε αστικές περιοχές. Ενδέχεται να προκληθούν πλημμύρες σε παράκτιες περιοχές, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας του υψηλού βαρομετρικού που δημιουργείται καθώς ο κυκλώνας φθάνει στην ξηρά. Ενδέχεται να υπάρξουν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στις τηλεπικοινωνίες, στην ύδρευση και στην αποχέτευση, εξαιτίας βλαβών στα αντίστοιχα δίκτυα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να πλήξει, από σήμερα το απόγευμα τη, αρχικά το νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο -κυρίως τα δυτικά τμήματά της. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη, η Ηλεία και η Μεσσηνία, αναμένεται να χτυπηθούν πρώτες από τον Ιανό. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Κρήτη.

Τι συστήνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Πηγή

About ingr