Αντί της… πτώσης της κυβέρνησης ήρθε η πτώση Σαμαρά. Και αντί της «αριστερής παρένθεσης» άνοιξε η παρένθεση (;) Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ.
Ήταν μια παραίτηση που καθυστέρησε πέντε μήνες. Και για να ανακοινωθεί, ακόμη και υπό το βάρος του συντριπτικού «Οχι» στο δημοψήφισμα, χρειάστηκε το οργισμένο δημόσιο άδειασμα του, έως χθες, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από κορυφαία στελέχη του κόμματος – από την Ντόρα Μπακογιάννη και το Νικο Δένδια έως τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη.
Στην γαλάζια επόμενη μέρα άλλωστε ελάχιστοι, πλην του… Αδωνι, έκλαψαν για τον Αντώνη Σαμαρά. Οι δελφίνοι σπεύδουν ήδη να πάρουν θέση καλύπτοντας όλο το φάσμα των «συνιστωσών» της ΝΔ, από το ακροδεξιό τόξο έως την κεντρογενή πτέρυγα, ενώ το καραμανλικό μπλοκ αναμένει διακαώς μήνυμα από τη Ραφήνα. Αυτό τομήνυμα ενδεχομένως θα κρίνει και το κατά πόσο η μεταβατική προεδρία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη μπορεί να οδηγήσει και σε κανονική υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος ή εάν, αντιθέτως, θα υπάρξουν πρωτοβουλίες αναδιάταξης στον ευρυτερο χώρο της κεντροδεξιάς με παρόντα και τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή.
Ηδη, πάντως, παρόντες στην κούρσα της διαδοχής έσπευσαν να δηλώσουν – ως έτοιμοι από καιρό – ο Νίκος Δένδιας, ο Μάκης Βορίδης αλλά και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος το 2008 είχε διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
«Όσον με αφορά, εφόσον το μείγμα πολιτικής είναι αυτό, το οποίο πιστεύω, ότι μπορεί να χρησιμεύσει στην ελληνική κοινωνία, θα μπορούσα να το σκεφτώ» απάντησε ο Νίκος Δένδιας στο ερώτημα εάν θα διεκδικήσει την αρχηγία, σε συνέντευξή του στον ΒΗΜΑ FM. « Εάν δεν είναι αυτό, που θεωρώ εγώ χρήσιμο και αναφέρομαι στο μείγμα που ακολουθείται μέχρι τώρα, δεν μπορώ να το εκπροσωπήσω.
Είχαμε πάρει πολύ στραβό δρόμο, που μας οδηγούσε στην πασοκοποίηση», πρόσθεσε.
Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «όλοι μπορούν να είναι υποψήφιοι» και σε ότι αφορά τον ίδιο, θέλει να σκεφτεί κάποια πράγματα και να εξετάσει τις παραμέτρους πριν πάρει τις αποφάσεις του.
Με γραπτή του δήλωση έδωσε το «παρων» στην κούρσα της διαδοχής και ο Πέτρος Τατούλης, αναφέροντας: «Ο μεγάλος χώρος της πατριωτικής, δημοκρατικής και δημιουργικής παράταξης δεν κατάφερε να πείσει και κυρίως δεν κατάφερε να παρουσιάσει πειστική πρόταση. Σε αυτήν την διεκδίκηση βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή».
Η λίστα των υποψηφίων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες, ενώ ακόμη δεν έχει υπάρξει δημόσια εκδήλωση προθέσεων ούτε από τη Ντόρα Μπακογιάννη, ούτε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αίτημα της ηλικιακής ανανέωσης προκειμένου να υπάρξει «απάντηση» στην λαΪκή δυναμική του Αλέξη Τσίπρα φέρνει στο προσκήνιο και τα γαλάζια στελέχη της νεότερης γενιάς με προβάδισμα αυτή τη στιγμή του Βασίλη Κικίλια, ενώ άγνωστες παραμένουν και οι τελικές προθέσεις του Βαγγέλη ΜεΪμαράκη. Επί του παρόντος, ο εκτελών χρέη προέδρουτου κόμματος, επιλέγει να παραμείνει θεσμικός και δηλώνει ότι «αυτή τη στιγμή δεν απασχολεί κανέναν η επόμενη μέρα της ΝΔ».
Ερώτημα αποτελεί και ο χρόνος κατά τον οποίον θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του κόμματος – κάτι που, σε μεγάλο βαθμό, θα καθοριστεί από τις εξελίξεις στο κρίσιμο εθνικό μέτωπο της διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη. Κατά τις πληροφορίες, στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη ζητούν την ταχύτερη δυνατή ενεργοποίηση των διαδικασιών, ενώ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρεται να προκρίνει μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα, τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβρη