Η ενεργειακή κρίση εντείνεται και η Ευρώπη είναι μια φορά ακόμη διχασμένη για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της. Οι 27 συμφωνήσαν για την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα μέχρι το 2027 παρόλα αυτά κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, οι χώρες παρέμειναν διχασμένες σχετικά με το ποια βραχυπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιορίσουν τις αυξήσεις των τιμών που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Και ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες ψάχνουν λύσεις στις Βερσαλλίες, τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν δείχνουν πως η κατάσταση μπορεί να γίνει και πολύ χειρότερη. Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7,2% γυρνώντας μας πίσω στη δεκαετία του 90 και το χειρότερο; Η ελληνική κυβέρνηση προς το παρόν δεν έχει σχεδόν κανένα ουσιαστικό όπλο για να σβήσει τις επιπτώσεις του.
Οι τιμές της ενέργειας ήταν πρωταγωνιστές των αυξήσεων, με το φυσικό αέριο για τον Φεβρουάριο να παρουσιάζει ετήσια αύξηση 78,5%, τον ηλεκτρισμό 71,4% και τα καύσιμα 23,2%. Βέβαια οι αυξήσεις αυτές δεν έχουν ενσωματώσει τις όποιες επιπτώσεις του πολέμου καθώς η εισβολή στην Ουκρανία έγινε στις 24 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως τα χειρότερα είναι μπροστά μας.
Πρώτον γιατί το ράλι που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στα χρηματιστηριακά ταμπλό θα αποτυπωθεί και στην τσέπη των καταναλωτών και δεύτερον η μεγαλύτερη αβεβαιότητα προέρχεται από τον πόλεμο καθώς κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσει και σε ποια επίπεδα τότε θα προσγειωθούν οι τιμές και κυρίως οι τιμές της ενέργειας.
Πόσο στοιχίζουν οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια
Σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών, το ισοζύγιο των καυσίμων για τον Νοέμβριο εμφάνισε έλλειμα 983 εκατομμύρια ευρώ ενώ τον Δεκέμβριο 897 εκατ. Ποσά που θυμίζουν την κρίση του 2008 καθώς και τότε το έλλειμα στο ισοζύγιο καυσίμων ήταν κοντά σε αυτά τα επίπεδα. Περίπου ένα δισ. ευρώ τον μήνα χάσαμε βέβαια όταν οι τιμές βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από σήμερα και προφανώς πριν το ράλι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τα δύσκολα είναι σίγουρα μπροστά…
Το πετρέλαιο έχει ξεπεράσει εδώ και μέρες τα 100 δολάρια και μετά το ράλι των 140 δολαρίων έχει σταθεροποιηθεί περίπου στα 116-117 δολάρια. Και βέβαια οι διεθνείς τιμές φοβίζουν, με τις αντλίες να παίρνουν φωτιά γρήγορα. Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει ήδη τα 2 ευρώ καθώς κατά μέσο πωλείται στα 2,05 ευρώ/λίτρο ενώ υπάρχουν πρατήρια κυρίως σε νησιά που πωλούν την αμόλυβδη στα 2,40 ευρώ/λίτρο.
Η ΕΚΤ φοβήθηκε τον πληθωρισμό
H EKT φαίνεται πως φοβάται πολύ περισσότερο τον πληθωρισμό από τις επιπτώσεις του πολέμου καθώς ξάφνιασε τις αγορές με την απόφασή της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του κανονικού της προγράμματος ΑΡΡ, μειώνοντάς τες σταδιακά τους επόμενους μήνες, ενώ επιβεβαίωσε τα σχέδιά της για τερματισμό του πανδημικού προγράμματος ΡΕΡΡ στα τέλη Μαρτίου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για επιτοκιακή αύξηση στο τέλος του έτους.
Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο 5,1% από το 3,2% που είχε δώσει αρχικά για το 2022 ενώ το πιο ακραίο σενάριο κάνει λόγο για πληθωρισμό ακόμη και 7,1% στην Ευρωζώνη.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 7,2% «πέταξε» ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο
ΕΚΤ: Επιταχύνεται το tapering – Η στήριξη στην Ελλάδα – Τι είπε η Λαγκάρντ
«Βαρίδι» 300 ευρώ τον μήνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό για τρόφιμα και ενέργεια
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News