Home / Προτεινόμενα / Κίνα: 30 χρόνια δρόμος για να γίνει μεταποιητική «υπερδύναμη»

Κίνα: 30 χρόνια δρόμος για να γίνει μεταποιητική «υπερδύναμη»

Tουλάχιστον 30 χρόνια απέχει η Κίνα από το να αναδειχθεί σε μεταποιητική «υπερδύναμη», όπως ανέφερε πρώην υπουργός Βιομηχανίας, παρά τους ισχυρισμούς του Πεκίνου ότι διαθέτει την πιο ολοκληρωμένη στον κόσμο βιομηχανική αλυσίδα τροφοδοσίας.
Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει αναδειχθεί σε κορυφαία μεταποιητική δύναμη, εκπροσωπώντας περισσότερο από το ένα-τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής, με βασική ώθηση την εσωτερική ζήτηση για να παράγει τα πάντα, από αυτοκίνητα έως βιομηχανικό εξοπλισμό. Ομως, η μεγάλη εξάρξτηση της βιομηχανίας της από τεχνολογικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως ημιαγωγούς, αποτελεί μία ένδειξη στρατηγικής αδυναμίας.

«Οι βασικές δεξιότητες εξακολουθούν να είναι αδύναμες και οι τεχνολογίες αιχμής βρίσκονται στα χέρια άλλων με αποτέλεσμα να αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος κατάρρευσης της αλυσίδας τροφοδοσίας”, αναφέρει ο Μάιο Γουέι, που ήταν υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφορικής για μία δεκαετία, προτού παραιτηθεί πέρυσι.
Καθώς η κινεζική οικονομία προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο βασιζόμενο στις υπηρεσίες και οι άκρως ενεργοβόρες βιομηχανικές μονάδες της με τις μεγάλες ποσότητες ρύπων που εκπέμπουν στο περιβάλλον, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας ως αναλογία της οικονομίας έχει υποχωρήσει. Το 2020, η μεταποίηση εκπροσωπούσε λίγο περισσότερο από το ένα-τέταρτο του κινεζικού ΑΕΠ – πρόκειται για την χαμηλότερη αναλογία από το 2012.

«Η αναλογία μεταποιητικής παραγωγής ως προς το ΑΕΠ υποχωρεί υπερβολικά γρήγορα, γεγονός που όχι μόνο επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά δημιουργεί και κενά ασφλείας στις βιομηχανίες μας και μειώνει τη ικανότητα της οικονομίας μας να αντεπεξέρχεται σε κινδύνους και ταυτόχρονα και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά της», αναφέρει ο Μάιο, που είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου του Κινεζικού Λαϊκού Κόμματος, του κορυφαίου συμβουλευτικού σώματος της κυβέρνησης. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε δηλώσει το Νοέμβριο του 2020 ότι ο μεταποιητικός τομέας υστερεί κατά πολύ σε καινοτομία και οι επιχειρήσεις χρειάζονται νέες τεχνολογίες για να εκσυγχρονιστούν πλήρως.
«Η μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια, όμως η κατάσταση του να είσαι “μεγάλος αλλά όχι ισχυρός” και “ανταγωνιστικός αλλά όχι καλός” δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει”, εξηγεί ο Μάιο. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας στην κινεζική μεταποίηση, όμως το πιο σημαντικό είναι οι ανεπαρκείς μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο την αγορά», σημειώνει ο Κινέζος αξιωματούχος. Ενώ τα φορολογικά βάρη στις επιχειρήσεις παραμένουν σε μεγάλο βαθμό και η οικονομική στήριξη της μεταποίησης θα πρέπει επειγόντως να ενισχυθεί, η έλλειψη καινοτομίας και ταλέντων στον κλάδο της τεχνολογίας αιχμής εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, σύμφωνα πάντα με τον Μάιο. 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 

Πηγή

About moneyreview