Στα λευκά φύλλα χαρτιού στρέφονται οι Κινέζοι διαδηλωτές για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στους περιορισμούς του COVID-19. Τέτοιες δημόσιες εκρήξεις διαμαρτυριών είναι σπάνιες στην Κίνα, όμως πλέον ξεπερνούν τα όρια των social media και βγαίνουν στους δρόμους και στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας.
Εικόνες και βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειχναν φοιτητές σε πανεπιστήμια σε πόλεις όπως η Ναντζίνγκ και το Πεκίνο να κρατούν λευκά φύλλα σε μία σιωπηλή διαμαρτυρία. Πρόκειται για μία τακτική την οποία χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές εν μέρει για να αποφύγουν τη λογοκρισία ή τη σύλληψη.
Την ώρα που ο περισσότερος κόσμος προσπαθεί να συνυπάρξει με τον κορωνοϊό, η Κίνα διατηρεί τη σκληρή πολιτική zero covid. Όταν μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα σκότωσε 10 ανθρώπους την Πέμπτη στο Urumqi, μια μακρινή δυτική πόλη όπου μερίδα του κόσμου βρισκόταν σε lockdown ακόμα και για 100 ημέρες, υπήρξαν εικασίες ότι τα μέτρα της καραντίνας μπορεί να εμπόδισαν τη διαφυγή και τελικά τη σωτηρία των κατοίκων. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει ένα κύμα θυμού.
Στη Σαγκάη, ένα πλήθος που άρχισε να συγκεντρώνεται αργά το Σάββατο για μια αγρυπνία με κεριά για τα θύματα του Urumqi, κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού.
Παρόμοια φύλλα χαρτιού εμφανίστηκαν στις συγκεντρώσεις την Κυριακή στο περίφημο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου και κατά μήκος του 3ου περιφερειακού δρόμου της κινεζικής πρωτεύουσας κοντά στον ποταμό Liangma.
«Το λευκό χαρτί αντιπροσωπεύει όλα όσα θέλουμε να πούμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε», είπε στο Reuters ο Τζόνι, 26 ετών, ο οποίος συμμετείχε σε μια από τις συγκεντρώσεις. «Ήρθα εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς, ελπίζω πραγματικά να δούμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα μέτρα για τον covid. Θέλουμε να ζήσουμε ξανά μια κανονική ζωή. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρέπεια», είπε.
Οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες στους δρόμους είναι σπάνιες στην Κίνα, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει σχεδόν εκμηδενίσει τα περιθώρια για κοινωνικές αντιδράσεις, αναγκάζοντας τους πολίτες κυρίως να βγαίνουν στα social media, όπου παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με την λογοκρισία.
Στο Χονγκ Κονγκ το 2020, ακτιβιστές σήκωσαν λευκά φύλλα χαρτιού σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ώστε να αποφύγουν τα συνθήματα που απαγορεύτηκαν βάσει του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια. Οι διαδηλωτές στη Μόσχα τα χρησιμοποίησαν επίσης φέτος για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία.
Στην Κίνα, η οργή ξεχειλίζει έπειτα από περιστατικά που σχετίζονται με τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα κατά του covid, και έγιναν ευρέως γνωστά μέσω των social media. Για παράδειγμα, μία έγκυος απέβαλε όταν της αρνήθηκαν την είσοδο σε νοσοκομείο της πόλης Xian τον Ιανουάριο, ένα λεωφορείο που μετέφερε ανθρώπους σε καραντίνα έπεσε σε θανατηφόρο ατύχημα στην Guizhou και ένα νεαρό αγόρι πέθανε από δηλητηρίαση από αέριο ενώ βρισκόταν σε καραντίνα.
Τώρα, αρκετοί χρήστες του διαδικτύου δείχνουν αλληλεγγύη στους διαδηλωτές βάζοντας στο προφίλ τους στο WeChat ή στο Weibo λευκά τετράγωνα ή φωτογραφίες τους να κρατούν λευκά φύλλα χαρτιού. Μέχρι το πρωί της Κυριακής, το hashtag «άσκηση λευκού χαρτιού» αποκλείστηκε από τη λογοκρισία στο Weibo. «Αν φοβάσαι ένα λευκό φύλλο χαρτιού, είσαι αδύναμος μέσα σου», έγραψε ένας χρήστης της πλατφόρμας.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News