Home / BUSINESS & FINANCE / Κάρτες σίτισης: Η αλλαγή της νομοθεσίας και το «παράθυρο» για φθηνές αυξήσεις στους εργαζόμενους

Κάρτες σίτισης: Η αλλαγή της νομοθεσίας και το «παράθυρο» για φθηνές αυξήσεις στους εργαζόμενους

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να γίνει η νέα… μόδα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: κάρτες σίτισης ή αλλιώς κάρτες «τροφείων». Σύγχρονες, ηλεκτρονικές χρησιμοποιούνται στα POS όλων (ή αρκετών) καταστημάτων με τρόφιμα ή ακόμη και στα supermarket και αυξάνουν το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου χωρίς να επηρεάζουν το φορολογητέο.
Θα αποτελέσουν την απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της εποχής; Την τεράστια αύξηση στις τιμές των τροφίμων αλλά και τη δυσκολία των εργοδοτών να κάνουν αυξήσεις μισθών υπό το βάρος του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους; Με διπλή παρέμβαση στην εργατική και φορολογική νομοθεσία, η κυβέρνηση επιτρέπει την εξαίρεση και από τον φόρο εισοδήματος και από τις ασφαλιστικές εισφορές τροφείων υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 7 ευρώ την ημέρα.

Τα επτά ευρώ είναι το νέο αυξημένο ποσό που θα ισχύει από εδώ και στο εξής. Η αύξηση προβλέπεται σε νομοθετική ρύθμιση που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την θεσμοθέτηση του προγράμματος «σπίτι μου».
Ουσιαστικά, γίνεται διπλή παρέμβαση: και στην ασφαλιστική και στη φορολογική νομοθεσία. Η παρέμβαση στον κώδικα ατομικού εργατικού δικαίου (και στο άρθρο 145) διασφαλίζει ότι τα τροφεία των 7 ευρώ ημερησίως δεν θα υπόκεινται σε κοινωνικό-ασφαλιστικές ή άλλες κρατήσεις και ότι θα αποτελούν λειτουργικές και παραγωγικές δαπάνες των επιχειρήσεων, ενώ η παρέμβαση στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος διασφαλίζει ότι αυτό το εισόδημα δεν θα φορολογείται.

Τι θα μπορεί να γίνει πρακτικά; Ο κάθε εργοδότης, να δίνει μια κάρτα στον εργαζόμενο η οποία θα πιστώνεται κάθε μήνα με τόσα «7ευρα» όσες και οι ημέρες πραγματικής απασχόλησης: 22 ημέρες; Θα μπορεί να βάζει στην κάρτα 154 ευρώ. Γι’ αυτό το ποσό ο εργοδότης δεν θα πληρώνει επιπλέον χρήματα για εισφορές ή φόρο ενώ ο εργαζόμενος θα μπορεί να εξαργυρώνει τα 154 ευρώ σε εστιατόρια, supermarket ακόμη και delivery. Ουσιαστικά δηλαδή, η κυβέρνηση ανοίγει ένα παράθυρο φθηνότερων αυξήσεων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Οι αυξήσεις στις ονομαστικές αποδοχές έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος καθώς εκτός από τα «καθαρά χρήματα» που πρέπει να πάρει ο εργαζόμενος στα χέρια του, πρέπει να καταβληθούν και οι εισφορές και οι φόροι.
Η αύξηση του ποσού από τα 6 στα 7 ευρώ -αυτή είναι η ουσία της ρύθμισης- μάλλον δεν έρχεται τυχαία σε αυτή τη φάση. Είναι μια λύση  για έμμεση αύξηση στο εισόδημα του εργαζόμενου με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και μια απόφαση που αναγνωρίζει ότι η ημερήσια αποζημίωση των 6 ευρώ που προβλεπόταν μέχρι τώρα για φαγητό, δεν αρκεί πλέον όταν ο πληθωρισμός στα τρόφιμα τρέχει με 15%. 
Διαβάστε επίσης: 
Παγίδες στις παροχές σε είδος: Πότε τα κουπόνια σίτισης υπολογίζονται ως εισόδημα
Μισθοί: «Παγωμένες» και το 2023 οι τριετίες, ενώ η ακρίβεια καλπάζει
Ποιοι εργαζόμενοι κερδίζουν τα περισσότερα και ποιοι τα λιγότερα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview