H προοπτική σημαντικών αυξήσεων από την ΕΚΤ αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη για τις πλέον υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ιταλία, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζιανκάρλο Τζορτζέτι.
«Έχουμε ωφεληθεί ως χώρα για αρκετά χρόνια από μία ευνοϊκή κατάσταση με τα επιτόκια κοντά ή χαμηλότερα από το μηδέν και τώρα αυτό το σκηνικό αλλάζει», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζέτι. Και άλλοι υπουργοί κατηγόρησαν την Παρασκευή την ΕΚΤ για την απόφασή της αφενός να αυξήσει τα επιτόκια και αφετέρου να σηματοδοτήσει ότι θα ακολουθήσουν και άλλες επιτοκιακές αυξήσεις για κάποια χρονική περίοδο.
Ο Αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε την κίνηση της ΕΚΤ «απίστευτη, ακατανόητη και ανησυχητική», ενώ ο υπουργός Άμυνας Γκουίντο Κροσέτο υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα με την πολιτική της διακινδυνεύει να βοηθήσει την Ρωσία να υπονομεύσει την αλληλεγγύη της Δύσης προς την Ουκρανία.
Ο Τζορτζέτι, κορυφαίο μέλος της Λέγκα, είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων «θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να μας συμβουλεύσουν να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά και να αξιολογήσουμε τις συνέπειες για την πραγματική οικονομία».
Με το κόστος ενέργειας να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και να πλήττει την οικονομία, η Ιταλία έβαλε στην άκρη 21 δισ.ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2023 προκειμένου να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι θα ήταν «ανεδαφικό» να περιμένει κανείς ότι τα τιμολόγια θα μειωθούν έως το Μάρτιο και είπε ότι η Ρώμη έχει εξετάσει νέα μέτρα στήριξης, συμπεριλαμβανομένου και ενός προγράμματος για τον καθορισμό μίας προστατευόμενης τιμής για την κατανάλωση ενέργειας έως 70% έως 80% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Άνοιξη με στόχο την ενθάρρυνση για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο Τζορτζέτι κάλεσε επίσης την Ε.Ε. να δώσει μία ισχυρή και στρατηγική απάντηση στην αμερικανική νομοθεσία για τη μείωση του πληθωρισμού, η οποία συνιστά απειλή για την εθνική οικονομία. «Ορισμένες ιταλικές επιχειρήσεις εξετάζουν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ μετά το νομοσχέδιο και αυτό θα ήταν πραγματικά καταστροφή».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Reuters: Τί υποσχέθηκε η Λαγκάρντ στα «γεράκια» της ΕΚΤ
Λαγκάρντ: Έρχονται και άλλες σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News