Η Ημέρα Μηδέν ήταν η Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020. Η ημέρα της διεξαγωγής της δημοπρασίας για τις άδειες 5G από την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΕΕΤΤ. Η επομένη, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως Ημέρα Ένα μιας και ήταν η πρώτη ημέρα εμπορικής διάθεσης δικτύου 5G.
Η κίνηση έγινε από την Cosmote με τον πιο επίσημο τρόπο καθώς η πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G πραγματοποιήθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν μαζί τους, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη Dominique Leroy, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.
Μάλιστα, στο μεγάλο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ είχαν την ευκαιρία να …δοκιμάσουν ταχύτητες στο mobile internet. Συγκεκριμένα, οι ταχύτητες του COSMOTE 5G «ξεπέρασαν το 1Gbps»,όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της. Το τεστ ταχυτήτων στου Μαξίμου είχε και αυτό τη χρησιμότητα του καθώς μαζί με τα κυβερνητικά στελέχη και μερικές χιλιάδες Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι σε άλλες 10 πόλεις μπορούν – εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες συσκευές- να απολαύσουν μεγαλύτερες ταχύτητες και γρηγορότερη απόκριση. Μάλιστα, σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές οι ταχύτητες αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.
Η Deutsche Telekom και ο ΟΤΕ θέλησαν να «γιορτάσουν» την πρωτιά στην εμπορική διάθεση του δικτύου 5G στην Ελλάδα με νέες δεσμεύσεις ενώπιον του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για επενδύσεις στο ευρύ πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Για παράδειγμα, η επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη Dominique Leroy ενημέρωσε για την πρόθεση της COSMOTE να καλύψει με 5G αυτοκινητόδρομους της χώρας, συνολικού μήκους άνω των 2.000χλμ., μέχρι το τέλος του 2023, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του έργου «Συνδεδεμένοι αυτοκινητόδρομοι». Οι «διάδρομοι 5G» (5G Corridors), που περιλαμβάνονται στη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού», θα επιτρέπουν την αυτοματοποιημένη κίνηση φορτηγών από και προς λιμάνια και αεροδρόμια, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Η επένδυση αυτή αν και ενδεικτική είναι απολύτως χαρακτηριστική του οφέλους που θα έχει η χώρα στην προσπάθεια της να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη νέα ψηφιακή εποχή.
Σε σχετική ανάρτηση στο primeminister.gr (https://primeminister.gr/2020/12/17/25485) βρήκα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση του CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges: «Το 5G μας δίνει πρόσβαση σε ένα νέο τρόπο σύνδεσης και διασύνδεσης. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό. Το πρώτο δίκτυο της Ευρώπης λειτούργησε στην Γερμανία, το δεύτερο στην Αυστρία και τώρα το τρίτο στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, λοιπόν, για την εξαιρετική ταχύτητα που επιδείξατε στην διαδικασία της δημοπρασίας του φάσματος. Για εμάς το φάσμα είναι η ακίνητη περιουσία μας πάνω στην οποία οικοδομούνται τα σπίτια μας.
Και χωρίς αυτά τα ακίνητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 5G. Επομένως, το φάσμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η Deutsche Telekom επενδύει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και επενδύουμε 500 εκατομμύρια μόνο στην Ελλάδα για υποδομές. Αυτά είναι τα νούμερα που συνοψίζουν την κατάσταση. Θα δώσουμε, λοιπόν, μια υπόσχεση ως Γερμανοί μηχανικοί: Θα καλύψουμε το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για να πετύχουμε την ουσιαστική διασύνδεση της χώρας, ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα».
Από την ίδια ανάρτηση συγκρατώ τα λόγια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης έχει περιεχόμενο ουσιαστικό, αλλά πιστεύω ότι έχει και μία πολύ μεγάλη συμβολική σημασία, γιατί ενώ αποτελεί ένα βήμα στο ψηφιακό αύριο της χώρας, συμβαίνει την επομένη ακριβώς της ολοκλήρωσης δημοπράτησης των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς.
Είναι μία διαδικασία που έφερε 372 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Έγινε πράξη μέσα σε 12 μήνες. Απαιτούσε πάρα πολλές προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες έγιναν εν μέσω πανδημίας και με αυτό τον τρόπο κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες που μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει.
Ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια, έγινε με διορατικότητα. Δημοπρατήθηκε σχεδόν όλο το φάσμα των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά ένα μέρος τους διακρατήθηκε για να παραχωρηθεί χωρίς κόστος σε πανεπιστήμια, σε startup, σε δημιουργικά κέντρα. Με άλλα λόγια η διευκόλυνση της καθημερινής ζωής και της οικονομικής δράσης συνδυάζεται με την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό, ότι το 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G, θα κατευθυνθεί στο ταμείο Φαιστός, ένα καινούργιο ταμείο το οποίο έχουμε δημιουργήσει, το οποίο με τη σειρά του θα χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα δίκτυα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας ένα οικοσύστημα γύρω από το 5G. Έχουμε πιστεύω τα μυαλά, τα ταλέντα που αυτό μπορούν να το κάνουν και να το υπηρετήσουν».
Με αυτά και με κείνα το τεστ ταχυτήτων στου Μαξίμου φαίνεται ότι αποδείχθηκε άκρως επιτυχημένη.