Το Ισραήλ απαγόρευσε σήμερα, με υπουργικό διάταγμα, το εμπόριο της γούνας ζώων στη μόδα κι έγινε η πρώτη χώρα που υιοθετεί μια τόσο αυστηρή νομοθεσία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Το εμπόριο της γούνας των ζώων, εισαγωγές και εξαγωγές, θα απαγορευτεί με εξαίρεση τις ανάγκες για έρευνα, εκπαίδευση και ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις», επισημαίνει το υπουργείο σε ένα δελτίο τύπου, διευκρινίζοντας πως η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.
Η χρήση της γούνας, που χρησιμοποιείται τελετουργικά στο “Schtreimel”, το καπέλο από αληθινή γούνα που φορούν ορισμένοι υπερορθόδοξοι εβραίοι, θα συνεχίσει να επιτρέπεται.
«Η βιομηχανία του εμπορίου της γούνας προκαλεί αδιανόητα βάσανα στα ζώα και αυτό το διάταγμα θα μεταμορφώσει την αγορά της μόδας στο Ισραήλ κάνοντάς την καλύτερη στο θέμα του σεβασμού των περιβαλλοντικών κανόνων», δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου η Γκίλα Γκαμλιέλ, η υπουργός Περιβάλλοντος.
Επιπλέον, το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα μια επιστολή που εστάλη από τη Τζέιν Χάλεβι Μορένο, τη διευθύντρια του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της Γούνας (IAFC), στην οποία χαιρετίζει αυτό το διάταγμα χαρακτηρίζοντάς το «ιστορική κίνηση».
«Το Ισραήλ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που κλείνει τις πόρτες του σε αυτήν τη σκληρή βιομηχανία», γράφει η Μορένο.
Το Ισραήλ είχε ήδη απαγορεύσει το 1976 την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους.
Διάφορες χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν μερικές απαγορεύσεις στο εμπόριο της γούνας, ιδίως για είδη που απειλούνται, όπως η φώκια.
Η πλήρης απαγόρευση του εμπορίου της γούνας δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένες πόλεις, όπως το Σάο Πάολο στη Βραζιλία ή στην πολιτεία της Καλιφόρνιας. Η Ινδία έχει εγκρίνει ένα ανάλογο μέτρο, σε εθνικό επίπεδο, όμως μονάχα για τα δέρματα του βιζόν, της αλεπούς και του τσιντσιλά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ