Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε χθες Κυριακή, ανακοίνωσε ο στρατός, καθώς δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν διαδηλωτές στη Νασιρίγια, εστία του αντικυβερνητικού κινήματος, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Ο αστυνομικός σκοτώθηκε όταν «τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι», ανέφεραν ιατρικές πηγές στην πόλη, 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όπου βρίσκονται και πάλι σε εξέλιξη μαζικές κινητοποιήσεις και ταραχές εδώ και τρεις ημέρες.
Ο ιρακινός στρατός έκανε λόγο για «33 άλλους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν» στα χθεσινά επεισόδια.
Ιατρικές πηγές μίλησαν για δεκάδες τραυματίες στις τάξεις των διαδηλωτών, με μία να διευκρινίζει ότι τραυματίστηκαν 45.
Αντιμέτωπες με τους διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους πέταξαν πέτρες εναντίον τους, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης άνοιξαν πυρ χθες για να τους διαλύσουν στον χώρο που αποτέλεσε επίκεντρο της «εξέγερσης του Οκτωβρίου», του κοινωνικού κινήματος άνευ προηγουμένου που εκδηλώθηκε εκείνο τον μήνα του 2019 στη Νασιρίγια προτού εξαπλωθεί σε όλο το Ιράκ.
Οι σκηνές που είχαν στήσει διαδηλωτές σε κεντρική πλατεία απομακρύνθηκαν εν μέσω χάους στα τέλη Νοεμβρίου, όταν οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και οπαδών του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.
Η πλατεία Χαμπούμπι καταλήφθηκε ξανά την Παρασκευή, με τους διαδηλωτές να αξιώνουν την απελευθέρωση μορφών του αντικυβερνητικού κινήματος που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Επανειλημμένα, οι δυνάμεις επιβολής της τάξης πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν διαδηλωτές.
Το κίνημα εξαπλώθηκε για πρώτη φορά σε άλλες συνοικίες.
Μετά τα επεισόδια της Κυριακής, 13 κρατούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος συντονιστικής επιτροπής του αντικυβερνητικού κινήματος. Πρόσθεσε ότι οι αρχές υποσχέθηκαν πως θα αφεθούν ελεύθεροι κι άλλοι ηγέτες του κινήματος.
Αφότου η αμφισβήτηση γενικεύθηκε και εξαπολύθηκε κύμα καταστολής με σχεδόν 600 νεκρούς και πάνω από 30.000 τραυματίες, οι απαγωγές, οι δολοφονίες και οι συλλήψεις ηγετικών στελεχών του αντικυβερνητικού κινήματος έχουν πολλαπλασιαστεί.
Οι διαδηλωτές απαιτούν να μπει τέλος στη διαφθορά της πολιτικής τάξης, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να προσφερθούν αξιοπρεπείς δημόσιες υπηρεσίες, που παραμένουν αποσαθρωμένες εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού και της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η πετρελαιοπαραγωγική χώρα της Μέσης Ανατολής.