Η συμφωνία διασφαλίζει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς τελωνειακούς δασμούς, ούτε ποσοστώσεις, «για όλα τα αγαθά που συμμορφώνονται με τους κανόνες καταγωγής», κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τρίτη χώρα.
Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS σχετικά με τη νέα εταιρική σχέση ΕΕ και Ην. Βασιλείου.
Ο Γ. Πολυχρονάκης, σημειώνει δε, ότι «ωστόσο, ανοίγεται ένα νέο ανταγωνιστικό σενάριο στην αγορά του Η.Β για τα ενωσιακά προϊόντα έναντι αυτών από τρίτες χώρες, δεδομένου ότι το Η.Β. έχει ήδη υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με μια μεγάλη ομάδα χωρών.
Παρά την υπογραφή της συμφωνίας, από την 1η Ιανουαρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι μια τρίτη χώρα, με αλλαγή των εμπορικών σχέσεων με αυτήν τη χώρα, προσθέτοντας στου ευρωπαίους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών νέες υποχρεώσεις και ελέγχους ,όπως είναι η τελωνειακή διασάφηση, το πιστοποιητικό συμμόρφωσης με τα πρότυπα εμπορίας και το φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό.
Το 2019, οι εξαγωγές της χώρας μας σε φρούτα και λαχανικά (νωπά και μεταποιημένα) στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε 105,2 χιλιάδες τόνους και 147,8 εκατομμύρια ευρώ. Αντιπροσώπευε το 6,8% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών φρούτων και λαχανικών. Τα κυριότερα εξαγόμενα στο Η.Β προϊόντα είναι τα επιτραπέζια σταφύλια, οι σταφίδες, τα καρπούζια τα ακτινίδια κ.α αλλά και κομπόστες , παρασκευάσματα ντομάτας κ.α
Μετά την διαμόρφωση αυτής της κατάστασης, απαιτείται να ληφθούν μέτρα από την Πολιτεία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, που είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει, δεδομένης της διαφοράς στο κόστος σε σύγκριση με τρίτες χώρες και στις αποδόσεις σε σύγκριση με τις χώρες της ΕΕ».