Άγριες κόντρες και σκληρή κριτική ενόψει συνεδρίου
Τηλεοπτικές άδειες, Καλογρίτσας, Τράπεζα Αττικής, Ελληνικό και φοροκαταιγίδα έχουν κάνει το εσωτερικό του κόμματος να «βράζει»
Με αφορμή σχεδόν όλα τα μείζονα θέματα που προκύπτουν κατά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αντιπαρατίθενται πλέον στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος λίγο πριν το δεύτερο συνέδριό του εμφανίζει εικόνα ταλαιπωρημένου σκάφους να πλέει χωρίς πυξίδα και με μεγάλο μέρος του πληρώματος σε ιδεολογική και πολιτική απόγνωση.
Τις τελευταίες ημέρες οι εσωκυβερνητικές κρίσεις προσλαμβάνουν διαστάσεις… επιδημίας και εκδηλώνονται σε κάθε ανοιχτό μέτωπο: για τους χειρισμούς στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, για την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, για το Ελληνικό, για το χρέος και άλλα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το αφήγημα περί προστασίας των συνταξιούχων αρχίζει να καταρρέει εκκωφαντικά, αλλά και η εμφάνιση απογοητευτικών γκάλοπ, κάνει πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο να παίρνουν αποστάσεις και να χαμηλώνουν τους τόνους προβληματισμένοι για την πορεία της κυβέρνησης.
Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος προειδοποίησε περίπου ανοιχτά ότι θα λυθούν πολλοί λογαριασμοί στο συνέδριο είναι ενδεικτική του κλίματος. Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα σε αντίθεση με την επίσημη πανηγυρική κυβερνητική γραμμή για τον ένα χρόνο της διακυβέρνησης από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 μίλησε για ήττα στην περσινή διαπραγμάτευση, για την οποία θα γίνει συζήτηση στο συνέδριο, όπως είπε.
«Θα συζητήσουμε και τα πράγματα που δεν πήγανε τόσο καλά» ήταν το μήνυμά του στην ηγεσία.
Αλλά και η ομολογία του υπουργού Πολιτισμού ότι η υπόθεση του Ελληνικού είναι ήττα στο δρόμο προς το δημοκρατικό σοσιαλισμό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδεικτική του κλίματος. Ειδικά για το Ελληνικό είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε γενική απροθυμία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξουν στη Βουλή τη σύμβαση που υπεγράφη για την αξιοποίησή του, καθώς οι κινητοποιήσεις του κόμματος για την μη παραχώρηση του χώρου σε ιδιώτες είναι πολύ πρόσφατες για να ξεχαστούν εύκολα.
Εκείνο που έχει ταρακουνήσει το κυβερνών κόμμα πάντως είναι η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες και το «Kalogritsas gate». Όλο και περισσότεροι βουλευτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εξέλιξη της υπόθεσης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, καθώς μέρα με την ημέρα προκύπτουν και νέα αρνητικά στοιχεία, που εκθέτουν τους αρμόδιους. Οι δηλώσεις που αμφισβητούν έμμεσα ή άμεσα τους κυβερνητικούς χειρισμούς πληθαίνουν, έστω κι αν το Μέγαρο Μαξίμου καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, ώστε να μετριαστούν οι εντυπώσεις και να ελεγχθεί η κατάσταση, ακόμη και με την αναδίπλωση των βουλευτών και την αποκήρυξη των λεγομένων τους από τους ίδιους (π.χ. ο Πάνος Κουρουμπλής, που απέδωσε σε παρερμηνεία τα περί πολιτικών και ποινικών ευθυνών για όσους χειρίστηκαν τον φάκελο Καλογρίτσα ή ο Βασίλης Τσίρκας που εμφανίστηκε να μπερδεύει τις διαδικασίες του πόθεν έσχες για να θολώσει τα όσα κριτικά είπε για τον αμφιλεγόμενο υπερθεματιστή).
Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η όλη υπόθεση των αδειών και ειδικά η ανάδειξη του κ. Καλογρίτσα σε καναλάρχη, με… εγγύηση ένα βοσκοτόπι, σε συνδυασμό με τα δάνεια του επιχειρηματία από την Αττικής εκθέτουν την κυβέρνηση και εμφανίζονται ενοχλημένοι γιατί σηκώνει όλο το βάρος και αντιμετωπίζει την κριτική η κυβέρνηση και δεν εμφανίζεται καν ο εργολάβος να απαντήσει στα τεράστια ερωτηματικά, που προκύπτουν σχεδόν καθημερινά.
Σε όλα αυτά εάν προσθέσει κανείς το γενικότερα βαρύ οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, εξαιτίας της φοροκαταιγίδας και των περικοπών στις συντάξεις, αλλά και το χαμηλό καλάθι που αρχίζει πλέον να κρατάει η κυβέρνηση για το θέμα του χρέους -θέμα για το οποίο εκδηλώθηκε και η κρίση με τις σχετικές μετριοπαθείς δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη- είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος γιατί το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «βράζει». Εκείνο δε το κομμάτι του κόμματος που έχει ακτιβιστικές και κινηματικές αναφορές, μένει εμβρόντητο τελευταία και από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ειδικά με τη στροφή της κυβέρνησης σε θέματα όπως η Αμυγδαλέζα. Και περιμένουν όλοι το συνέδριο για να ξεκαθαριστεί η πορεία και το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα του κόμματος, με διάθεση έντονης αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας.
πηγή : protothema.gr