Home / Περιβάλλον / Θεσσαλονίκη – Είναι τρελά αυτά τα ψάρια; Γιατί τα ψάρια ξεπηδούν στη στεριά (video) 

Θεσσαλονίκη – Είναι τρελά αυτά τα ψάρια; Γιατί τα ψάρια ξεπηδούν στη στεριά (video) 

Εξηγήσεις για τα εκατοντάδες ψάρια που αναπηδούν και βγαίνουν στη στεριά κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, δίνει ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου μιλώντας στη Voria.gr.

Όπως αναφέρει ο κ. Χιντήρογλου, το φαινόμενο είναι ξαφνικό για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης, συχνό ωστόσο σε παγκόσμια κλίμακα. «Το φαινόμενο αυτό το είχα συναντήσει ξανά στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο λιμάνι της πόλης συγκεκριμένα, πριν από περίπου 15 χρόνια. Τυχαίνει όμως να συμβαίνει συχνά, αν αναλογιστούμε πως παρουσιάζεται σε πάρα πολλές περιοχές ανά τον κόσμο καθημερινά».

Βγήκαν τα ψάρια στη στεριά… Το περίεργο είναι ότι όσοι ήταν εκεί τα ξανά έριχναν πίσω στο νερό.

Julkaissut Άρης Φραντζεσκάκης Keskiviikkona 2. syyskuuta 2020

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην περίπτωση του Θερμαϊκού Κόλπου ένα κοπάδι ψαριών κυνηγήθηκε από μεγάλο θηλαστικό, με αποτέλεσμα αυτά να αποπροσανατολιστούν. «Μία πάγια τακτική στρατηγικής των ψαριών για να ξεγελάσουν τον θηρευτή είναι να χωρίζονται σε μικρότερα κοπάδια για να ξεφύγουν. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν, τα ψάρια αποπροσανατολίζονται και καταλήγουν να βγαίνουν στη στεριά» σημειώνει ο κ. Χιντήρογλου, προσθέτοντας πως τα ψάρια που βγήκαν στο παραλιακό μέτωπο της πόλης ήταν σαρδέλες.

Επισημαίνοντας πως το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς, ο καθηγητής δίνει ακόμη τρεις λόγους που τα ψάρια ξεβράζονται στη στεριά. «Οι δύο λόγοι αφορούν τα καιρικά φαινόμενα. Σε περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών δημιουργείται ανοξικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα τα ψάρια να πεθαίνουν. Αντιθέτως, σε περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων και απότομης πτώσης της θερμοκρασίας τα ψάρια πεθαίνουν από θερμικό επεισόδιο» αναφέρει ο ίδιος για να συμπληρώσει: «Στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα δεν είχαμε ούτε παρατεταμένο καύσωνα ούτε συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, γι’ αυτό και το φαινόμενο δεν μπορεί να ερμηνευθεί λόγω του καιρού». Η τελευταία αιτία, εξηγεί ο κ. Χιντήρογλου, είναι οι παθήσεις. «Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ψάρια μπορούν να αρρωστήσουν από κάποιο οργανισμό και να ξεβραστούν στη στεριά».

Το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, πάντως, έχει γνώση του φαινομένου στον Θερμαϊκό Κόλπο και παρακολουθεί την εξέλιξή του.

Φωτογραφία – video: voria.gr – Άρης Φραντζεσκάκης
 

Πηγή: skai.gr

About skaigr