Στοιχεία για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και το χρονοδιάγραμμα βάσει του σχεδιασμού, δίνει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αντικρούοντας τις συνεχείς τις τελευταίες ημέρες κατηγορίες περί αναβολών και καθυστερήσεων στον εμβολιασμό των υγειονομικών από γιατρούς και αντιπολίτευση.
Για πλήρη απώλεια του ελέγχου και επιτελική ανικανότητα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία ανακοίνωσή του, ενώ το ΚΙΝΑΛ απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση για το θέμα κατηγορώντας της «για αυτοσχεδιασμούς και ανικανότητα».
Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών συνεχίζονται αδιάκοπα και βάσει του αρχικού σχεδιασμού που μιλούσε για τρεις φάσεις, επιμένει ο γγ Μάριος Θεμιστοκλέους.
Εξηγώντας μάλιστα γιατί επιλέχθηκε η στρατηγική αυτή εξηγεί ότι «η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών».
Τα βαφτίσια
Πίσω δε από τις κατηγορίες για αναβολές εμβολιασμών προφανώς βλέπει άλλες σκοπιμότητες, λέγοντας χαρακτηριστικά «κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι «πρόθυμοι» που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική».
Η δήλωση του Μάριου Θεμιστοκλέους
Ειδικότερα, μετά το πλήθος αναφορών για αναβολές και καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται χωρίς διακοπή και με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ελευθερία», όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
Μέχρι τις 15:00 σήμερα έγιναν 572 νέοι εμβολιασμοί. Συνολικά από τις 27/12/2020 έως σήμερα έχουν γίνει 3.779 εμβολιασμοί.
Το διάστημα από 4/1/2021 έως 20/1/2021, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση του εμβολιασμού των υγειονομικών, των διαμενόντων και εργαζομένων στους οίκους ευγηρίας, στις μονάδες χρόνιας φροντίδας και στα κέντρα αποκατάστασης.
Ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα γίνει σε 3 φάσεις.
Αύριο, 4/1/2021, θα προστεθούν 42 νέα Νοσοκομεία στα 9 Νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς – δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.
Στις 8/1/2021 θα προστεθούν επιπλέον 55 Νοσοκομεία και έως τις 12/1/2021 θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα. (επισυνάπτονται λίστες).
Στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. θα προστίθενται σταδιακά τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία – τη Δευτέρα 4/1/2021 προστίθενται και 5 Στρατιωτικά Νοσοκομεία – ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα».
Ξεκινά ο εμβολιασμός σε οίκους ευγηρίας
Επίσης, προσθέτει ο κ. Θεμιστοκλέους, «αύριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20/1/2021.
Η εκτίμηση με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής, είναι ότι μέχρι τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα».
Σε τρεις φάσεις ο εμβολιασμός υγειονομικών
«Ο εμβολιασμός των υγειονομικών ήταν προγραμματισμένο να γίνει σε 3 φάσεις, όπως είχε, άλλωστε, ανακοινωθεί.
Η σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, διασφαλίζει την καλύτερη προετοιμασία του συστήματος, τόσο στον ασφαλή εφοδιασμό, όσο και στην εκπαίδευση του προσωπικού στα ψηφιακά εργαλεία που για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και σε όλα τα στάδια διαχείρισης του εμβολίου από την αποθήκευση και διανομή του, έως τη διενέργεια των εμβολιασμών.
Η τακτική της σταδιακής έναρξης των εμβολιασμών ακολουθείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κάποιοι επιμένουν να βαφτίζουν τον σχεδιασμό σε τρεις φάσεις, αναβολή. Είναι οι ίδιοι «πρόθυμοι» που θα έσπευδαν να καταγγείλουν και την ακριβώς αντίθετη τακτική» καταλήγει ο κ. Θεμιστοκλέους.