Δεν είναι τυχαίο που οι λύκοι ζουν σε αγέλες. Η εξήγηση μάλιστα είναι απλή. Αν ένας λύκος ζήσει μόνος του, τότε το πιο πιθανό είναι να πεθάνει.
Η βιολόγος του εθνικού πάρκου Yellowstone, Κίρα Κασίντι, τονίζει μάλιστα πως αν ένας λύκος καταφέρει και επιζήσει στην μοναξιά, τότε έχει πολλές πιθανότητες να δημιουργήσει τη δική του αγέλη.
Τι παρακινεί όμως έναν λύκο να αφήσει την αγέλη του και να φτιάξει νέα;
Η επιστημονική απάντηση είναι πιο περίπλοκη απ΄όσο φαντάζεται κάποιος και επικεντρώνεται σε μία λέξη. Το τοξόπλασμα.
Το τοξόπλασμα μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κατοικίδια με κύριο ξενιστή τη γάτα. Οι επιστήμονες θεωρούν πως όσοι έχουν στον οργανισμό τους αυτό το μικρόβιο, αναπτύσουν μία παράξενη συμπεριφορά, η οποία τις περισσότερες φορές συνδέεται με μία αυξημένη όρεξη για ρίσκο.
Ωστόσο τοξόπλασμα έχουν και οι λύκοι. Σύμφωνα με το περιοδικό Communications Biology, οι λύκοι που εγκατέλειπαν τις αγέλες τους είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι θετικοί στο τοξόπλασμα. Επίσης οι λύκοι που ήταν θετικοί στο τοξόπλασμα είχαν 46 φορές περισσότερες πιθανότητες να γίνουν αρχηγοί αγέλης (σε σύγκριση με τους λύκους που δεν είχαν τοξόπλασμα).
Σε περίπτωση λοιπόν που το τοξόπλασμα κάνει τους λύκους πιο ριψοκίνδυνους, μπορεί να έχει την ίδια επίδραση και σε εμάς;
Η μόλυνση προέρχεται κυρίως από την επαφή με τα περιττώματα γάτας, το μολυσμένο νερό ή το κακοψημένο κρέας, και το 80% των ανθρώπων μπορεί να έχουν στον οργανισμό τους το τοξόπλασμα χωρίς καν να το γνωρίζουν.
Οι ειδικοί πιστεύουν πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που να δείχνουν πως το τοξόπλασμα μεταβάλλει τη συμπεριφορά μας και ειδικά όσον αφορά τα επιχειρηματικά μας σχέδια.
Δεν αποκλείεται λοιπόν όσοι είναι επιρρεπείς στα επιχειρηματικά ρίσκα να έχουν στον οργανισμό τους τοξόπλασμα, ακριβώς όπως οι λύκοι. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να δοκιμάσετε περιτώματα γάτας για να γίνεται πιο τολμηρός. Σε καμία περίπτωση δεν το προτίνουν οι ειδικοί.
Οι έρευνες πάντως όσον αφορά το πώς επιδρά το τοξόπλασμα στον λύκο είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Ενδεχομένως να αυξάνει την παραγωγή της τεστοστερόνης. Ίσως να διαταράσσονται οι νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη, μεταβάλλοντας το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Ή τελικά να είναι μία απλή φλεγμονή.
Πάντως σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε μέσω δειγματοληψίας, όσοι έχουν στον οργανισμό τους τοξόπλασμα έχουν περισσόρερες πιθανότητες να ασχοληθούν με τον επιχειρηματικό τομέα.
«Φυσικά ποτέ δεν θα λέγαμε πως ένα άτομο έχει τοξόπλασμα, άρα θα γίνει επιχειρηματίας» αναφέρει η Στέφανι Τζόνσον, διευθύντρια του Doerr Institute for New Leaders στο Πανεπιστήμιο Rice.
Πάντως η παραπάνω έρευνα δεν αφορά μόνο τους άνδρες, καθώς το τοξόπλασμα επηρεάζει και τις γυναίκες.
Σύμφωνα με μία εργασία που δημοσιεύτηκε πέρσι, η ομάδα των Lerner και Johnson αντιστοίχισε δεδομένα από όλες νέες επιχειρήσεις στη Δανία στις οποίες γυναίκες εργάζονταν από το 2005 μέχρι το 2014 σε σχέση με όσες είχαν τοξόπλασμα.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ήταν θετικές στο παράσιτο είχαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν μια επιχείρηση.
Σημειώνεται πάντως πως εκτός από το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» , το τοξόπλασμα έχει συνδεθεί και με άλλα ευρύματα.
Συγκεκριμένα υπάρχουν μελέτες που δείχνουν το τοξόπλασμα συνδέεται με υψηλά ποσοστά σχιζοφρένειας και αυτοκτονίας, καθώς και με αυξημένα ποσοστά εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.
Ωστόσο οι ειδικοί δεν έχουν βρει ακόμη τον ακριβής μηχανισμό με το οποίο επηρεάζεται η συμπεριφορά μας.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι θεωρούν πως το πιο πιθανό σενάριο είναι το τοξόπλασμα απλώς να εντείνει την προδιάθεση κάποιου στο ρίσκο.
Τέλος δύο ερευνητές, οι Τζόνσον και Λέρνερ θεωρούν πως όσοι έχουν τοξόπλασμα δεν φοβούνται τόσο την αποτυχία.
«Ενδεχομένως οι άνθρωποι με τοξόπλασμα να μην σκέφονται τόσο τον κίνδυνο», κατέληξε ο Τζόνσον.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News