Η αδυναμία να προμηθευτεί άνθρακα και φυσικό αέριο προκειμένου να τροφοδοτήσει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση του Πακιστάν -η οποία βρίσκεται εν μέσω οικονομικών πιέσεων- αναγκάζεται να κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Η ασιατική χώρα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει καύσιμα από την αγορά σποτ με τις τιμές να ίπτανται σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ελλείψεις στα καύσιμα. Με το κόστος της ενέργειας να έχει υπερδιπλασιασθεί τους τελευταίους εννέα μήνες και να έχει ανέλθει στα 15 δισ. δολάρια, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα, η κυβέρνηση δεν δύναται να δαπανήσει περισσότερα για να εξασφαλίσει επιπλέον προμήθειες.
Σχεδόν 3.500 μεγαβατώρες δυναμικότητας ηλεκτρικού ρεύματος έχει κλείσει εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων έως τις 13 Απριλίου, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μιφτά Ισμαΐλ, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. Περίπου η ίδια ποσότητα είναι εκτός λειτουργίας εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, όπως συμπλήρωσε. Οι περισσότερες από 7.000 μεγαβατώρες αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας του Πακιστάν, σύμφωνα με τον Ταχίρ Αμπάς, επικεφαλής έρευνας στην Arif Habib.
«Στις 13 Απριλίου, μονάδες ισχύος 7140 MW έκλεισαν είτε λόγω έλλειψης καυσίμων είτε λόγω τεχνικών βλαβών. Οφείλεται στην ανικανότητα ή στη διαφθορά του PTI ή και στα δύο;», έγραψε.
Τα προβλήματα στην ενέργεια, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για την νεοσύστατη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος ακόμη δεν έχει διορίσει υπουργό Ενέργειας. Το Πακιστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και η αύξηση στο κόστος των καυσίμων έχει φέρει τη χώρα στα πρόθυρα της ενεργειακής εξαθλίωσης.
Το πρόβλημα με τις ελλείψεις έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες και από το γεγονός ότι οι μακροχρόνιοι προμηθευτές φυσικού αερίου του Πακιστάν έχουν ακυρώσει αρκετές παραγγελιές οι οποίες είχαν προγραμματισθεί για παράδοση.
«Η κατάσταση στο Πακιστάν δεν πρόκειται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον, από τη στιγμή που η παγκόσμια δυναμική παραμένει η ίδια», αναφέρει ο Σαμιουλά Ταρίκ, επικεφαλής έρευνας στην Pakistan Kuwait Investment. «Έχουν εφαρμοσθεί διακοπές προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις στην ενέργεια».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Πώς τα μέτρα για τις τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ για την Ευρώπη
Μ. Ντράγκι: Εφικτή πιο γρήγορα η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News