Το πράσινο φως από τη δικαιοσύνη εκκρεμεί για να ολοκληρωθεί και τυπικά το “project Ektasis”, της κατασκευαστικής του Παναγιώτη Ευθυμίου, που έχει τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Μιλάμε για χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ της Ektasis Development το οποίο εκποιήθηκε, τον περασμένο Φεβρουάριο, με εμβληματικές ιδιοκτησίες, όπως η έκταση της πρώην Kodak στο Μαρούσι, να καταλήγουν σε μεγάλους παίκτες, εν προκειμένω τη Brook Lane και τη Noval. Για να κλείσει τυπικά και το deal, θα πρέπει η δικαιοσύνη να εγκρίνει την έκθεση πλειοδοτών που έχει συντάξει η ειδική διαχειρίστρια.
Ενώ όμως τα μεγάλα ακίνητα προσέλκυσαν περισσότερες από μία προσφορές, υπάρχουν και 10 ιδιοκτησίες που συγκέντρωσαν από ένα μόνο ενδιαφερόμενο η καθεμία. Σε αυτές ανήκουν οικόπεδα, μικρά διαμερίσματα, παλαιές κατοικίες, αλλά και θέσεις στάθμευσης των οποίων η συνολική αξία είναι της τάξεως των 350 χιλ. ευρώ. Για τη συγκεκριμένη, λοιπόν, ομάδα ακινήτων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση πιστωτών ώστε να εγκριθεί η έκθεση πλειοδοτών, προτού αυτή πάει στο δικαστήριο. Αντίθετα, για ακίνητα για τα οποία “μπίνταραν” περισσότεροι του ενός, δεν απαιτείται έκτακτη γ.σ. Πρόκειται για γραφειοκρατική “ουρά”, αναγκαίο κακό για να ξεκινήσει η αξιοποίηση των ακινήτων. Και μία λεπτομέρεια για τα περί της Ektasis. Για το 26,67% εξ αδιαιρέτου ενός τριώροφου κτιρίου στο Παγκράτι, όπως και για οικόπεδο 220 τ.μ. με παλιό κτίσμα στο Γέρακα, προσφορές (72,2 χιλ. ευρώ και 48,7 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα) υπέβαλε μόνο η θυγατρική της Eurobank, Cairo Estate III. Άραγε γιατί σκουπίζει ψιλολόγια και τι θα τα κάμει; Εξυπηρετήσεις, απαντούν μονολεκτικά οι κακόπιστοι.
Σταθερά αποφάσισε να κρατήσει τα τιμολόγια για την εξυπηρέτηση των εμπορικών συνεργατών της η COSCO και το 2021, παρά την συμβατική δυνατότητα της να τα αυξήσει. Κύκλοι της διοίκησης του λιμανιού του Πειραιά θυμίζουν ότι το 2018 η ΣΕΠ ΑΕ (η θυγατρική της COSCO που διαχειρίζεται τους δυο από τους τρεις προβλήτες εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ) είχε δεσμευτεί προφορικά σε συνεργάτες, πελάτες και φορείς της αγοράς ότι θα διατηρούσε τον τιμοκατάλογο των υπηρεσιών της χωρίς αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια. Ωστόσο, μπαίνοντας τώρα στον τέταρτο χρόνο, και πάρα το γεγονός ότι το 2020 η κερδοφορία της εταιρείας μειώθηκε σημαντικά (λόγω των μέτρων που πάρθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και για να μπορέσει να συνεχίσει να προσφέρει αδιάλειπτα τις υπηρεσίες), η ΣΕΠ ΑΕ όχι μόνο κράτησε την υπόσχεση της για την τριετία που έληξε μαζί με το 2020, αλλά αποφάσισε να διατηρήσει τις ίδιες τιμές και καθ’ όλη την διάρκεια του 2021. «Αποδεικνύει έτσι με τον πιο περίτρανο τρόπο την ευαισθησία της και την αμέριστη υποστήριξη της στους πελάτες της και στον εμπορικό κόσμο κατά την δύσκολή αυτή περίοδο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες (…) ανάλογη πολιτική αναμένεται να ακολουθήσει και η ΟΛΠ Α.Ε.
Όχι να το παινευτούμε –αφού είναι εγγονός ενός Έλληνα που άλλαξε το όνομά του από Παπαδημητρίου σε Dimon όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ- αλλά ο Jamie Dimon είναι κατά γενική ομολογία ο σημαντικότερος τραπεζίτης της εποχής μας. Δεν είναι απλά ο μοναδικός από τους τραπεζίτες της Wall Street που επιβίωσε από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, είναι και εκείνος που κατάφερε να αυξήσει το κύρος και την επιρροή του. Ο άνθρωπος που έχτισε τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα τράπεζα στην ιστορία των ΗΠΑ δεν προκαλεί το μίσος, όπως συνήθως συμβαίνει με τα αφεντικά των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, στην εποχή των ανισοτήτων.
Πολύ απλά, όταν ο Jamie Dimon μιλά, ο κόσμος ακούει. Για αυτό και η 65σέλιδη ετήσια επιστολή του, στην οποία ο CEO της JP Morgan μιλά για την αμερικανική οικονομία αλλά και την κοινωνική και πολιτική κατάσταση της χώρας, αποτελεί μείζον θέμα για τα αμερικανικά media. Τι λέει, λοιπόν, ο Dimon σε αυτήν την επιστολή; Οι καλές εποχές θα κρατήσουν τουλάχιστον έως το 2023, καθώς η συσσώρευση των αποταμιεύσεων, τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, η περισσότερη ποσοτική χαλάρωση και το τέλος της πανδημίας που θα έρθει με τους εμβολιασμούς, θα φέρουν τουλάχιστον δύο χρόνια οικονομικής ευφορίας. Αμήν, λέμε εμείς, που σαν χώρα ωστόσο είμαστε λιγάκι πιο πίσω στον οικονομικό κύκλο.
Money Review