Το «γελαστό ψωμί» και η «χαρούμενη σαλάτα χορού» δεν είναι συνηθισμένα πιάτα σε ένα μενού στην Ταϊλάνδη, αλλά ένα εστιατόριο ελπίζει ότι η κουζίνα με προσθήκη κάνναβης μπορεί να δελεάσει ξένους τουρίστες και να διώξει το ταμπού από το πρόσφατα νομιμοποιημένο φυτό.
Το εστιατόριο στο νοσοκομείο Chao Phya Abhaibhubejhr στο Prachin Buri άρχισε να σερβίρει τα δικά του χαρούμενα γεύματα αυτό το μήνα, αφού η Ταϊλάνδη αφαίρεσε επίσημα από τη λίστα ναρκωτικών τα φύλλα, τους μίσχους και τις ρίζες κάνναβης, επιτρέποντας σε κρατικές αρχές να καλλιεργήσουν το φυτό.
«Τα φύλλα μαριχουάνας, όταν προστεθούν στο φαγητό ή ακόμα και σε μικρή ποσότητα… θα βοηθήσουν τον ασθενή να αναρρώσει γρηγορότερα», δήλωσε ο Pakakrong Kwankao, επικεφαλής του project στο νοσοκομείο.
«Το φύλλο κάνναβης μπορεί να βελτιώσει την όρεξη και να κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται καλά, και να έχουν καλή διάθεση».
Το νοσοκομείο είναι γνωστό ως πρωτοπόρο στην Ταϊλάνδη για τη μελέτη της μαριχουάνας και την ικανότητά του να ανακουφίζει τον πόνο και την κόπωση.
Η Ταϊλάνδη το 2017 έγινε η πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που νομιμοποίησε την κάνναβη για ιατρική χρήση και έκτοτε έχει ανοίξει πολλές κλινικές φαρμακευτικής μαριχουάνας.
Οι προσφορές του εστιατορίου περιλαμβάνουν μια «ευτυχισμένη» χοιρινή σούπα, τηγανητό ψωμί με χοιρινό και φύλλα μαριχουάνας, καθώς και μια σαλάτα τραγανών φύλλων κάνναβης που σερβίρονται με αλεσμένο χοιρινό και ψιλοκομμένα λαχανικά.
«Δεν έχω πάρει ποτέ κάνναβη πριν, είναι παράξενο αλλά είναι νόστιμο», δήλωσε ο Ketsirin Boonsiri, προσθέτοντας ότι ήταν «πολύ περίεργο».
Ο Nattanon Naranan είπε ότι η γεύση των φύλλων κάνναβης ήταν παρόμοια με τα καθημερινά λαχανικά, αλλά οι παρενέργειες ήταν αρκετά διαφορετικές.
«Κάνει το λαιμό μου ξηρό και λαχταρώ γλυκά», είπε.
Ο υφυπουργός Παιδείας της Ταϊλάνδης Kanokwan Vilawan είπε ότι το επόμενο βήμα ήταν να προσφέρει διάσημα ταϊλανδέζικα πιάτα για να προσεγγίσει ένα διεθνές κοινό.
«Σκοπεύουμε να προσθέσουμε πιο πολύ (κάνναβη) σε ταϊλανδέζικα πιάτα που είναι ήδη γνωστά, όπως η πράσινη σούπα κάρι, για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα αυτών των πιάτων», δήλωσε ο Kanokwan.