Σολομώντειο λύση ενώπιον της πιστωτικής ασφυξίας επιλέγει ο Μάριο Ντράγκι, κρατώντας για – τουλάχιστον – δύο ακόμη 24ωρα τις ελληνικές τράπεζες στην «εντατική» και δίνοντας έσχατο περιθώριο για πολιτική λύση και συμφωνία.
Η χθεσινοβραδυνή απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το όριο χρηματοδότησης μέσω ELA και, παράλληλα, να «κουρέψει» την αξία των ενεχύρων (collaterals) των ελληνικών τραπεζών, αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο πολιτικό μήνυμα των τραπεζιτών της Φραγκφούρτης πριν κλείσουν τον αναπνευστήρα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Στην πράξη, αυξάνοντας το «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων, η ΕΚΤ αναγκάζει τις ελληνικές τράπεζες να βρουν και να διαθέσουν περισσότερες εγγυήσεις για να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ELA. Παρ’ ότι το ακριβές ύψος του haircut δεν ανακοινώθηκε, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας διαβεβαίωναν χθες το βράδυ ότι οι άμεσες συνέπειες είναι διαχειρίσιμες, καθώς οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επιπλέον ενέχυρα κοντά στα 20 δις ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν το κενό του χθεσινού «κουρέματος».
Τα διαθέσιμα ενέχυρα, ωστόσο, δεν είναι ανεξάντλητα, ενώ ταυτόχρονα το «κούρεμα» περιορίζει και το ανώτατο όριο του ποσού στο οποίο μπορεί να αυξηθεί ο ELA. Με τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ το όριο χρήσης του ELA παραμένει στα 89 δις ευρώ μέχρι στιγμής και, πλέον, εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί – εάν υπάρξει πολιτική απόφαση – κατά λίγα δις ευρώ ακόμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργά χθες το Reuters, η ηγεσία της ΕΚΤ γνωρίζει πως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην χθεσινή της απόφαση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, τουλάχιστον δύο μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας ζήτησαν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως μείωση ή τερματισμό της χρηματοδότησης μέσω ELA, καθώς και μεγαλύτερο «κούρεμα» της αξίας των ενεχύρων.
Ο Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένα θέσει ως προϋπόθεση για τη διατήρηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA την ύπαρξη προγράμματος ή την προοπτική συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα – κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά και την αποψινή σύνοδο κορυφής. Η ΕΚΤ αναμένεται να επανεξετάσει την χορήγηση έκτακτης ρευστότητας μέσω ELA την Τετάρτη.
Με τα capital controls εν ισχύ, πάντως, και με τις τράπεζες κλειστές για τουλάχιστον δύο ημέρες ακόμη, ο πρωθυπουργός θέτει την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας ως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε, άλλωστε, αργά χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κατά την οποία, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι «την άμεση άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και την παροχή ρευστότητας μέσω του ELA».
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης χθες το βράδυ τηλεφωνικές επικοινωνίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.