до свидания! Ή όπως θα λέγαμε στα ελληνικά «αντίο», αναγκάζεται να πει η Durex σε μια από τις μεγαλύτερε αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, τη Ρωσία. Τα προφυλακτικά της απαγορεύθηκαν στη χώρα και η ζημιά έγινε εξαιτίας ενός γραφειοκρατικού «μπλεξίματος»- τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση- που όμως θα κοστίσει πολύ ακριβά στην ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο κατασκευής προφυλακτικών.
Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή ελεγκτική υπηρεσία της χώρας, επί υγειονομικών θεμάτων, τα Durex δεν έχουν καταγραφεί με τον δέοντα τρόπο ενώ κατά τον αρμόδιο, Μίκαελ Μουράσκο- αλλά και όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων- «η εταιρεία πρέπει να τηρήσει του νόμους». Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο Μουράσκο διευκρινίζει πως τα προφυλακτικά της εταιρείας θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ξανά κάποια στιγμή στη ρωσική αγορά εάν η παραγωγός (Reckitt Benckiser), διαπιστωθεί πως πληροί τις κατάλληλες διαδικασίες εγγραφής. Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία είναι καθησυχαστική πως δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειψη προφυλακτικών στην ρωσική αγορά.
Σύμφωνα πάντως με αναρτήσεις χρηστών του Reddit, στις οποίες αναφέρεται και η ιστοσελίδα Jejebel, τα προφυλακτικά της συγκεκριμένης εταιρείας έχουν αποσυρθεί από την αγορά εδώ και δύο εβδομάδες ενώ πολλοί εκτιμούν πως πιθανότατα πρόκειται για μια καλά μελετημένη κίνηση της ρωσικής κυβέρνησης που έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των γεννήσεων…Μάλιστα «τον Αύγουστο του 2015 μέλος της ρωσικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η απαγόρευση των προφυλακτικών θα κάνει τους πολίτες “πιο πειθαρχημένους” αλλά και “πιο επιλεκτικούς στην επιλογή συντρόφων και ίσως θα βοηθούσε και την κοινωνία μας στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος» (!) Δύσκολα ωστόσο μπορεί να πιστέψει κανείς πως αυτός είναι ο λόγος…
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον Guardian, η Durex ήταν μέχρι σήμερα ήταν η πιο δημοφιλής μάρκα προφυλακτικών στη Ρωσία και οι πωλήσεις της αντιστοιχούσαν στο 1/4 του συνόλου των πωλήσεων προφυλακτικών στη χώρα.
Η δε Ρωσία, είναι μια από τις χώρες που αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων ενώ ο αριθμός των φορέων του ΗΙV, βάσει των στοιχείων για το 2015, φθάνει το 1εκατ. Η δε πολιτική πρόληψης της χώρας έχει συχνά επικριθεί και χαρακτηριστεί ανεπαρκής ή αφελής ενώ χαρακτηριστικό είναι πως πέρυσι η δημόσια καμπάνια για τη λήψη μέτρων προφύλαξης κατά τη σεξουαλική πράξη, «πρότεινε» ως βέλτιστη μέθοδο, οι ερωτικοί σύντροφοι να παραμένουν πιστοί.