Γιατί δεν πάει κανείς;
Αν σας πρόσφεραν 360.000 ευρώ ετήσια αμοιβή, θα πιάνατε δουλειά οπουδήποτε, έτσι δεν είναι;
Στη Νέα Ζηλανδία προσφέρουν μια τέτοια ευκαιρία απασχόλησης, αλλά κανείς δεν θέλει να πάει να εργαστεί εκεί όσα χρήματα κι αν του δίνουν, γιατί… δεν έχει πρόσβαση στο Internet και η κοινωνική ζωή είναι υπό του μηδενός.
Μια μικρή πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Τοκορόα που βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του Βόρειου Νησιού, ακριβώς ανάμεσα στο Οκλαντ και το Ουέλινγκτον, αναζητά εδώ και δυο χρόνια έναν δεύτερο κοινοτικό γιατρό.
Μάλιστα το όλο πακέτο προσφοράς περιλαμβάνει ετήσιο μισθό 360.000 ευρώ (δηλαδή με άλλα λόγια 30.000 ευρώ μηνιάτικο), τρεις μήνες άδεια μετ’ αποδοχών, μηδέν ώρες νυχτερινή εργασία, μηδέν ώρες δουλειά κατά τα Σαββατοκύριακα καθώς κι ένα πλουσιοπάροχο πελατολόγιο της τάξεως των 6.000 ασθενών –κι όλα αυτά για μια πόλη 14.000 κατοίκων.
Κι όμως, όπως εξηγεί ο νυν γιατρός της πόλης Αλαν Κένι, μετά από δυο χρόνια αναζήτησης, ακόμη να βρει έναν συνάδελφο που, σημειωτέον, δεν θα τον αντικαταστήσει, αλλά απλώς… θα τον βοηθάει!
«Η δουλειά έχει αυξηθεί κατακόρυφα και μόνος μου δεν μπορώ να εξυπηρετήσω όλη την πόλη», λέει ο Κένι, που έχει καταγωγή από την Βρετανία και μετακόμισε πριν πολλά χρόνια στη Νέα Ζηλανδία μαζί με την οικογένεια του.
«Κατά καιρούς έρχονται διάφοροι συνάδελφοι μου να με βοηθήσουν, αλλά δεν κάθονται πολύ», προσθέτει ο Κένι που αποδίδει τον δισταγμό των γιατρών στο γεγονός ότι η πρόσβαση στο Internet είναι πενιχρή, η κοινωνική ζωή είναι… υπό του μηδέν, ενώ η τοποθεσία της πόλης την καθιστά πολύ απομονωμένη από τις υπόλοιπες νεοζηλανδικές μεγαλουπόλεις.
«Παρολ’ αυτά, προσφέρουμε ένα τεράστιο μισθό, πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο που επικρατεί στην αγορά εργασίας», τονίζει ο Βρετανός γιατρός και δεν έχει άδικο, καθώς ο μέσος ετήσιος μισθός για έναν γιατρό δεν υπερβαίνει τα 240.000 ευρώ.
Η αναζήτηση για τον Κένι συνεχίζεται, όπως λέει, με την ελπίδα σύντομα οι… προσευχές του να εισακουστούνε και να έρθει κάποιος συνάδελφος του προκειμένου να τον ξαλαφρώσει από ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών του υποχρεώσεων.
Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ