Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αποδύθηκε σε μια προσπάθεια να αυξήσει την υποστήριξη εντός Γερμανίας για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), λίγες ημέρες πριν φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7, δηλώνοντας σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο, ότι ελπίζει πως η συμφωνία θα έχει κλείσει το 2017.
Η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι θεωρεί σημαντικό οι συνομιλίες ανάμεσα στην ΕΕ και στις ΗΠΑ να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν τερματιστεί η θητεία του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιανουάριο του 2017.
Εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την TTIP ώς τις αρχές του 2017, η Μέρκελ σημείωσε πως φοβάται ότι θα υπάρξει μια ‘μακρά διακοπή’ των διαπραγματεύσεων.
«Είναι σημαντικό για μένα το διατλαντικό ελεύθερο εμπόριο να συμβαδίζει με (το εμπόριο) στην περιοχή του Ειρηνικού» πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη το προχωρημένο στάδιο των συνομιλιών ανάμεσα στις ΗΠΑ και κράτη της Ασίας όσον αφορά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Βιετνάμ, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, διαπραγματεύονται για τη σύναψη μιας συμφωνίας που είναι γνωστή ως Σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού (TPP).
Η TTIP, την οποία διαπραγματεύονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προβλέπει την παραχώρηση μεγαλύτερης πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές για τα αμερικανικά αγαθά, τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο μερών στο πεδίο του εμπορίου και την αμοιβαία τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, μεταξύ άλλων.
Η Μέρκελ δεν επενδύει συχνά το πολιτικό της κεφάλαιο στην υποστήριξη της TTIP στο εσωτερικό της Γερμανίας, όμως η αντίθεση στη συμφωνία είναι ασυνήθιστα σθεναρή στη χώρα της. Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές γερμανική βιομηχανία προβλέπεται όμως ότι θα αποκόμιζε μεγάλα οφέλη από τη συμφωνία.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς μας εταίρους» δήλωσε η καγκελάριος στη συνέντευξη που παραχώρησε. «Ειδικά για τη δική μας οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά εκτός της ΕΕ, πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από την Κίνα».
Είναι επομένως «προς το συμφέρον μας, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μας και της ευημερίας μας, να ενθαρρύνουμε το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να μην το αφήσουμε σε ανταγωνιστές μας σε άλλες περιοχές» του κόσμου, συνέχισε η Ανγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην Ασία.
Αναγνώρισε ότι οι πολέμιοι της TTIP στη Γερμανία έχουν ορισμένα έγκυρα επιχειρήματα, λέγοντας ότι «υπάρχει μια ανησυχία για το εάν οι κοινωνικοί και οικολογικοί κανόνες που έχουμε θέσει θα συνεχίσουν να ισχύουν».
Ωστόσο, είπε ακόμη η γερμανίδα καγκελάριος, ορισμένες οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος ενδιαφέρονται λιγότερο για την τήρηση των κανόνων και περισσότερο να χρησιμοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει η διαπραγμάτευση για την TTIP προκειμένου οι κανόνες να γίνουν πιο αυστηροί. «Αυτή είναι η λάθος προσέγγιση» τόνισε η κ. Μέρκελ.
Ο Ομπάμα έχει καλέσει να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρώπη φέτος. Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2016.
Ένα από τα βασικά εμπόδια για τη συμφωνία είναι η ρήτρα περί προστασίας των επενδυτών που αξιώνουν να συμπεριληφθεί στην TTIP οι Αμερικανοί.
Πολλοί στην Ευρώπη εκφράζουν φόβους ότι πολυεθνικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τον λεγόμενο μηχανισμό επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους (ISDS) για να θέσουν υπό αμφισβήτηση νόμους στην Ευρώπη που διέπουν τα τρόφιμα, τους όρους απασχόλησης και την προστασία του περιβάλλοντος, με το επιχείρημα ότι προσκόπτουν τις ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές.
Οι υποστηρικτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι θα αύξανε κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια το ΑΕΠ και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου -ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία- πραγματοποιεί συνόδους σε ετήσια βάση στις οποίες εξετάζονται ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Η Γερμανία ασκεί αυτή την περίοδο την εναλλασσόμενη προεδρία της G7.
Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G7 άρχισαν την Πέμπτη μια τριήμερη σύνοδο στη Δρέσδη και στην ατζέντα περιλαμβάνονται διεθνή φορολογικά θέματα, η ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα και η μεταρρύθμιση του τρόπου εκπροσώπησης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ετήσια σύνοδος των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της G7 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 7η και 8η Ιουνίου.
Πηγή:http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500001297#ref=newsroombox