Την κρυφή προσδοκίων των αγορών ότι η Fed ίσως τελικά να μην γίνει και τόσο επιθετική στις επιτοκιακές αυξήσεις της, όσο άφησε να εννοηθεί στην τελευταία συνεδρίασή της, κινητοποίησαν σήμερα τα στοιχεία για την απασχόληση Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, που έδειξαν μεν ανθεκτικότητα της αγοράς, αλλά οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες σε σχέση με το Σεπτέμβριο και η ανεργία αυξήθηκε.
Η ευρωπαϊκή αγορά μετοχών αντέδρασε πολύ πιο θερμά στην προοπτική αυτή, σε συνδυασμό με τις ελπίδες για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid 19 στην Κίνα, που έδωσαν ώθηση στους κλάδους πολυτελών ειδών και εξόρυξης μετάλλων.
Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,8%, με τις μετοχές πρώτων υλών, καταναλωτικών αγαθών και αυτοκινητοβιομηχανιών να καθοδηγούν το ράλι. Στο σκηνικό αυτό βοήθησαν και τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με το δείκτη να καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση κέρδη 1,5%, για τέταρτο διαδοχικό πενθήμερο.
«Πιστεύουμε ότι η Fed θα συνεχίσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, όχι όμως με τις αυξήσεις τζάμπο των 75 μονάδων βάσης που είδαμε στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις», αναφέρει ο Teeuwe Mevissen της Radobank.
Ξεχώρισαν οι μετοχές του κλάδου πολυτελών ειδών, LVMH, Kering, Pernod Ricard και Hermes International, που έχουν μεγάλη έκθεση στην Κίνα, καταγράφοντας κέρδη από 3,7% έως 7,1%. Οι όμιλοι εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκαν 5,3% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση σε διάρκεια τετραμήνου, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές βασικών μετάλλων εν μέσω φημολογιών για άρση των lockdowns στην Κίνα, κορυφαία καταναλώτρια μετάλλων.
Ενδεικτικό του κλίματος και το γεγονός ότι ο δείκτης μεταβλητότητας V2TX στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό 11 εβδομάδων.
Η κατεύθυνση των αγορών θα γίνει πιο ξεκάθαρη την επόμενη εβδομάδα όταν θα ανακοινωθούν τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον προηγούμενο μήνα. Η αναμονή αυτή αποτυπώθηκε στο δείκτη S&P 500 της Wall Street, ο οποίος δυσκολεύθηκε να βρει κατεύθυνση μετά την αρχική άνοδο κοντά στο 2%, υπό την πίεση των μεγάλων ονομάτων στον χώρο της τεχνολογίας, όπως Tesla που υποχώρησε 5% και Apple που κατέγραψε πτώση για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.
Σε πτώση το δολάριο
Οι προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει με μικρότερα βήματα αποτυπώνονται και στην κίνηση του δολαρίου, το οποίο, μετά τη σύντομη αρχική άνοδο στην ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, γύρισε σε πτώση και μάλιστα μεγάλη. Ο δείκτης δολαρίου κινείται κοντά στις 111 μονάδες με πτώση 1,56%, ενώ αντίθετα το ευρώ κέρδισε έδαφος στο 0,9921 έναντι του δολαρίου σημειώνοντας άνοδο 1,73%.
«Ο ρυθμός αύξησης των νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται όπως επίσης και ο ρυθμός αύξησης των μισθών, όμως κανένα από τα δύο δεν επιβραδύνεται αρκετά γρήγορα. Θα χρειαστούν και άλλα στοιχεία για να παγιωθούν οι νέες προσδοκίες στην αγορά», αναφέρει ο Thomas Simons, οικονομολόγος της Jefferies.
Aπό την άλλη πλευρά, η αγορά κρατικών ομολόγων θεώρησε τα στοιχεία για την απασχόληση αρκετά ανθεκτικά, γεγονός που εξηγεί και την άνοδο, αν και συγκρατημένη, των αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Σε ράλι το πετρέλαιο
Η πτώση του δολαρίου, η προοπτική άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα και η επικείμενη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την Ε.Ε. ώθησαν τις τιμές πετρελαίου σε άνοδο άνω των τεσσάρων δολαρίων. Η άνοδος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, σύμφωνα με αναλυτές, εάν δεν υπέφωσκαν οι ανησυχίες για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η τιμή brent στο Λονδίνο διαμορφώνεται στα 98 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 3,5%, ενώ το αργό στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε στα 91,93 δολάρια το βαρέλι με άνοδο άνω του 4%. Το brent εκτιμάται ότι παρουσιάζει σε εβδομαδιαία βάση άνοδο 2,5%, ενώ το αργό περίπου 5%.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Σε νέο υψηλό διμήνου ο Γενικός Δείκτης – Κέρδη 2,13% στην εβδομάδα
ΗΠΑ: Αυξήθηκε η ανεργία – Ανοίγει ο δρόμος για συγκράτηση των επιτοκιακών αυξήσεων;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News