Home / Προτεινόμενα / Η εφορία θα καταγράφει τις συναλλαγές μας μέσω των πλατφορμών delivery

Η εφορία θα καταγράφει τις συναλλαγές μας μέσω των πλατφορμών delivery

Όποια συναλλαγή πραγματοποιεί καθένας από εμάς μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας dfelivery –δηλαδή μέσω της Wolt, της E-foοd και της Box- θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά, και ανά τρεις μήνες, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι φορολογικές αρχές θέλουν να εφαρμόσουν και στις συναλλαγές delivery το μοντέλο Airbnb προκειμένου να εντοπιστούν όσες επιχειρήσεις εστίασης παραδίδουν μεν τα προϊόντα τους μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών χωρίς ωστόσο να κόβουν την απαιτούμενη απόδειξη και διαφεύγοντας του νόμιμου ΦΠΑ.
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη στη διάθεσή της στοιχεία που δείχνουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή από τις επιχειρήσεις εστίασης κατά την παράδοση παραγγελιών. Ήδη, ο αρμόδιος διοικητής της; ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής έχει προχωρήσει στις σχετικές επικοινωνίες με τις διοικήσεις των τριών πλατφορμών ενώ άμεσα θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση –αντίστοιχη με αυτή που αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις- ώστε να αποστέλλονται τα στοιχεία στους ελεγκτές της εφορίας ηλεκτρονικά ανά τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η παροχή στοιχείων από τις πλατφόρμες προς την ΑΑΔΕ σε τριμηνιαία βάση. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν το σύνολο των συναλλαγών, που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις Horeca μέσω των πλατφορμών. Με αυτόν τον τρόπο, θα πραγματοποιούνται συχνότερα και τακτικά – και όχι κατά περίπτωση – διασταυρώσεις μεταξύ των πραγματικών και των δηλωθεισών συναλλαγών, που πραγματοποιούν τα καταστήματα εστίασης μέσω των πλατφορμών, ώστε να διαπιστώνεται αν και πότε κόβουν αποδείξεις.
Επίσης, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες να αναπτύξουν άμεσα πολιτικές ενημέρωσης των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζονται, για την υποχρέωσή τους να εκδίδουν και να συνοδεύουν τις παραγγελίες με τα νόμιμα παραστατικά (αποδείξεις και όχι δελτία παραγγελίας).

Στην ουσία, ο Γιώργος Πιτσιλής εφαρμόζει και εδώ το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας και παροχής στοιχείων από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού (Booking, Airbnb, Vrbo), ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμόρφωση και η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.
Σε συνέχεια της συνάντησης αυτής, αναμένεται σύντομα το νέο κανονιστικό πλαίσιο για την τριμηνιαία χορήγηση στοιχείων από τις πλατφόρμες delivery.
Στη διετία της πανδημίας, 2020 και 2021, πραγματοποιήθηκαν πιλοτικά 34 εκτεταμένοι έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν συνολικά 846.536 μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων, μέσω πλατφορμών, που αντιστοιχούν σε καθαρή αποκρυβείσα ύλη 5,7 εκ. ευρώ και μη αποδοθέντα ΦΠΑ, 1,3 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview