Έως και πριν από μερικές εβδομάδες, η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας έμοιαζε βέβαιη. Όμως, με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να έχει αυξήσει αισθητά τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Ευρώπη βρίσκεται ξαφνικά μπροστά στο ενδεχόμενο μίας νίκης-έκπληξη που θα προκαλούσε αναταραχή στη γαλλική οικονομία, τις αγορές και την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Ο πρώτος γύρος των εκλογών διεξάγεται σήμερα, με τις κάλπες να παραμένουν ανοικτές στη Γαλλία από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ (τοπική ώρα). Όλα θα κριθούν από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι υπολογίζονταν στο 37% έως και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, καθώς η προσέλευση αναμένεται χαμηλή: Το 28% των ψηφοφόρων δεν αναμένεται να ψηφίσει, ένα επίπεδο που εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι το υψηλότερο των τελευταίων 20 ετών.
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Μακρόν και η Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τον Γάλλο πρόεδρο να προηγείται, αλλά με πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με το 2017. Και καθώς η Λεπέν έχει ανοδικό μομέντουμ, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η ανατροπή του εκλογικού σκηνικού
Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει επιτείνει την κρίση του κόστους ζωής στη Γαλλία -όπως και σε όλη την Ευρώπη- ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο Μακρόν έχει εστιάσει λιγότερο στην προεκλογική εκστρατεία από ό,τι θα έκανε διαφορετικά.
Η επανεκλογή Μακρόν
Στην περίπτωση που ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλεγεί, αυτό διασφαλίζει την πολιτική συνέχεια στη Γαλλία, καθώς οι προεκλογικές δεσμεύσεις του δεν δείχνουν μια δραματική αλλαγή πορείας από την πρώτη του θητεία, όπως σημειώνει η Capital Economics.
Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί κάποια μέτρα στήριξης των νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας, πέραν αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την ενέργεια. Επίσης, έχει δεσμευτεί για την αύξηση της κατώτατης κρατικής σύνταξης και τη σύνδεσή της με τον πληθωρισμό από το καλοκαίρι. Όμως, τα μακροπρόθεσμα σχέδιά του για τις συντάξεις είναι λιγότερο γενναιόδωρα. Θέλει να αυξήσει το κατώτατο όριο συνταξιοδότησης από τα 62 χρόνια στα 65 τα επόμενα 12 χρόνια και να κλείσει τα προγράμματα ειδικών συντάξεων σε νέους συνταξιούχους.
Στο επιχειρηματικό σκηνικό, έχει δεσμευτεί να καταργήσει έναν από τους φόρους στην παραγωγή (επιβάλλεται στον τζίρο και όχι στα κέρδη), αλλά δεν «αγγίζει» τον πιο επιβαρυντικό φόρο, τον C3S. Συνολικά, τα μέτρα του θα κοστίσουν 50 δισ. ευρώ, ή το 2% του ΑΕΠ, στην 5ετή θητεία και όπως δηλώνει, θα χρηματοδοτηθούν από άλλες περικοπές, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να πέσει το μισό, κάτω από το 3% έως το 2027. Η Capital Economics θεωρεί τον στόχο αυτό πολύ φιλόδοξο, ενώ σημειώνει αντίθετα, ότι τα μέτρα του για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν είναι τόσο ισχυρά όσο στην πρώτη θητεία του.
Μια νίκη Λεπέν
Μία επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα σήμαινε περισσότερη στήριξη για τα νοικοκυριά με σχέδια όπως η εξαίρεση των νέων κάτω των 30 ετών από τον φόρο εισοδήματος και η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια.
Η Λεπέν θέλει να επιτρέψει στους Γάλλους να συνταξιοδοτούνται πριν από τα 62, μειώνοντας το όριο συνταξιοδότησης για όσους άρχισαν να δουλεύουν πριν από τα 25 χρόνια. Όμως
Όμως, η Capital Economics θεωρεί ότι το κόστος του προγράμματός της έχει υποτιμηθεί. Αυτό σημαίνει ότι θα δώσει μια ώθηση στο ΑΕΠ βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θα οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος.
Frexit;
Η Λεπέν έχει υποβαθμίσει την αντι-μεταναστευτική και αντι-ευρωπαϊκή ρητορική της, όμως όπως σημειώνει η Capital Economics, έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό αυτές τις πολιτικές.
Μπορεί να έχει εγκαταλείψει τα ρητά σχέδια για «Frexit», δηλαδή έξοδο της Γαλλίας από την Ε.Ε., όμως η Λεπέν θα άλλαζε εντελώς τη θέση της χώρας μέσα στην Ευρώπη, σημειώνουν οι αναλυτές.
«Στην καλύτερη περίπτωση, θα υπονόμευε και θα μπέρδευε τη χάραξη πολιτικών στην Ευρώπη και στη χειρότερη, θα επεδίωξε να διαλύσει τις ευρωπαϊκές δομές εκ των έσω», εξηγούν.
Τι σημαίνει για τις αγορές
Οι επενδυτές είχαν σε μεγάλο βαθμό αγνοήσει τον κίνδυνο μιας νίκης της Λεπέν πριν από αυτή την εβδομάδα. Η Capital Economics τονίζει ότι εάν το momentum της συνεχίσει να αυξάνεται, οι πιέσεις στις γαλλικές επενδύσεις και στο ευρώ θα ενταθούν.
Και εάν νικήσει, το ευρώ θα πέσει προς το 1 προς 1 με το δολάριο, με τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων να αυξάνονται προς τα επίπεδα όπου βρίσκονται σήμερα τα ιταλικά ομόλογα.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Προεκλογική εκστρατεία Μακρόν μέσω του «Minecraft»
Μακρόν: Εισήλθαμε σε νέα εποχή – Έρχονται δυσκολότερες ημέρες
Ιταλία: Οι αμυντικές δαπάνες κλυδωνίζουν την κυβέρνηση Ντράγκι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News