Εναέριοι δρόμοι
Δεδομένου ότι η βιοποικιλότητα και βιομάζα των εντόμων είναι μάλλον χαμηλή στη Βρετανία, ο αριθμός των μεταναστευτικών εντόμων πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερος σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, επισημαίνουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science.
«Η μετανάστευση των εντόμων σε μεγάλα ύψη είναι πραγματικά τεράστια» σχολίασε στο Reuters ο εντομολόγος Τζέισον Τσάπμαν του Πανεπιστημίου του Έξετερ, επικεφαλής της μελέτης.
«Αυτές οι εναέριες ροές αποτελούν τμήμα των χερσαίων οικοσυστημάτων που δεν έχει εκτιμηθεί αρκετά. Ισοδυναμούν με την ωκεάνια μετακίνηση του πλαγκτού που τροφοδοτεί τις τροφικές αλυσίδες των ωκεανών» επισήμανε.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ραντάρ για να καταμετρήσει τα μεγαλύτερα έντομα όπως οι πεταλούδες, καθώς και δίχτυα που κρεμάστηκαν από αερόστατα για να παγιδεύσουν τα μικρότερα είδη. Οι μετρήσεις συνεχίστηκαν για δέκα χρόνια σε ύψος από 150 έως 1.200 μέτρα.
Η μελέτη δεν εντοπίζει τις περιοχές αναχώρησης και άφιξης των μεταναστευτικών εντόμων, έδειξε όμως ότι σε γενικές τα ιπτάμενα ασπόνδυλα μετακινούνται βόρεια την άνοιξη και νότια το φθινόπωρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έντομα διέσχιζαν τη θάλασσα της Μάγχης και τη Βόρεια Θάλασσα.
«Ορισμένες πεταλούδες και νυχτοπεταλούδες μεταναστεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε κάθε γενιά, ή χιλιάδες χιλιόμετρα στη διάρκεια ενός έτους, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει έως και έξι γενιές» επισήμανε ο Τσάπμαν.
Παρατηρήθηκαν ωστόσο σημαντικές διαφορές ανάλογα με την ώρα: στη διάρκεια της ημέρας, οι πιο πολυάριθμοι μετανάστες ήταν οι μελίγκρες και οι μικρές παρασιτικές σφήκες που τρέφονται με μελίγκρα. Τις ημερήσιες πτήσεις προτιμούν επίσης οι πασχαλίτσες και ορισμένες μεγάλες πεταλούδες.
Όταν πέσει η νύχτα, είναι η ώρα για τις σκνίπες, τις νυχτοπεταλούδες και διάφορες μύγες.
Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ