Βγαλμένα από ιστορίες στρατιωτικής επιστημονικής φαντασίας φαντάζουν να είναι τα συστήματα πάνω στα οποία δουλεύει η ΒΑΕ Systems, που αξιοποιούν την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας (AR-Augmented Reality) για να βελτιώσουν υπάρχοντα στρατιωτικά μέσα.
Συνεργαζόμενοι με ερευνητές του University of Birmingham, οι μηχανικοί της εταιρείας εργάζονται πάνω σε ένα φορητό κέντρο διοίκησης και σε ένα «κόκπιτ» που φοριέται.
Στην πρώτη περίπτωση, το Portable Command Centre, μεγέθους βαλίτσας, χρησιμοποιεί εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία για τη δημιουργία ενός ημι-εικονικού περιβάλλοντος, που μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να στήνεται οπουδήποτε, από μία σκηνή μέχρι ένα γραφείο, για την αντιμετώπιση σεναρίων έκτακτης ανάγκης όπως ένα ξέσπασμα πυρκαγιάς, μία τρομοκρατική ενέργεια, ή μια πολεμική επιχείρηση.
Ο χρήστης φορά ένα headset εικονικής πραγματικότητας και διαδραστικά γάντια και ένας σταθμός ελέγχου «μεικτής πραγματικότητας» εμφανίζεται γύρω του.
Μέσα από αυτόν, μπορεί να παρακολουθεί καταστάσεις οπουδήποτε στον κόσμο, κάνοντας zoom και χειριζόμενος περιβάλλοντα, καθοδηγώντας στρατεύματα και ενεργοποιώντας οθόνες που επιτρέπουν την παρακολούθηση υλικού που έρχεται από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επίσης, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει άβαταρ τεχνητής νοημοσύνης για συμβουλευτικές υπηρεσίες και updates.
Όσον αφορά στο κόκπιτ που φοριέται (wearable cockpit), δημιουργείται από ένα headset το οποίο παρέχει παραμετροποιήσιμες virtual οθόνες και χειριστήρια, επιτρέποντας στους πιλότους να διαμορφώνουν το interface τους κατά βούληση στο αεροσκάφος, βάσει των δικών τους προτιμήσεων και των συνθηκών και δεδομένων της αποστολής.
Η τεχνολογία αυτή είναι ειδικά σχεδιασμένη για να αναβαθμίζεται εύκολα και να μπορεί να προσαρμόζεται στα δεδομένα ενός ραγδαία μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, εξοικονομώντας χρόνο και μειώνοντας το κόστος.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/955959/i-epauksimeni-pragmatikotita-ston-polemo-balitsa-kentro-dioikisis-kai-kokpit-pou-forietai