Η εκπρόσωπος της Ταϊβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες προσεκλήθη στην τελετή της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν για πρώτη φορά από το 1979, όταν η Ουάσινγκτον επέλεξε να αναγνωρίσει το Πεκίνο ως μόνο εκπρόσωπο της Κίνας.
Η Ταϊβανή εκπρόσωπος Χσιάο Μπι-κιμ ανήρτησε φωτογραφία της από την τελετή, δηλώνοντας ότι είναι «τιμή της να εκπροσωπεί τον λαό και την κυβέρνηση της Ταϊβάν κατά την ορκωμοσία του προέδρου Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Χάρις».
«Η δημοκρατία είναι η κοινή μας γλώσσα, και η ελευθερία είναι ο κοινός μας στόχος», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που ένας εκπρόσωπος της Ταϊβάν είναι «επίσημος προσκεκλημένος» της οργανωτικής επιτροπής της τελετής ορκωμοσίας.
Η παρουσία της εκπροσώπους προκάλεσε αμέσως την οργή του Πεκίνου, το οποίο, μέσω εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, υπενθύμισε ότι «είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν».
Η εκπρόσωπος ζήτησε «εμφατικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβασθούν με σοβαρότητα την αρχή της μίας Κίνας… και να μεταχειρισθούν με σωφροσύνη και καταλλήλως τα θέματα που έχουν σχέση με την Ταϊβάν για να αποφύγουν να βλάψουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις και την ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν».
Η Κίνα υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, και η Ταϊβάν, όπου κατέφυγε ο εθνικιστικός στρατός μετά τον κινεζικό εμφύλιο το 1949, κυβερνώνται εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια από διαφορετικά καθεστώτα.
Η Ταϊβάν έχει πληθυσμό 23 εκατομμυρίων κατοίκων και δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και απειλεί να την καταλάβει δια της στρατιωτικής βίας σε περίπτωση επίσημης κήρυξης ανεξαρτησίας ή αμερικανικής επέμβασης.
Οι σχέσεις Πεκίνου-Ταϊπέι είναι τεταμένες από την ανάληψη της εξουσίας από την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν το 2016, το κόμμα της οποίας αγωνίζεται για την ανεξαρτησία, γεγονός που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο.
Η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν το 1979, για να αναγνωρίσει το Πεκίνο ως μοναδικό εκπρόσωπο της Κίνας.
Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ως ισχυρότερος σύμμαχος της Ταϊβάν και βασικός προμηθευτής όπλων. Και οι αμερικανοί πρόεδροι ήταν μέχρι σήμερα εξαιρετικά προσεκτικοί στην πολιτική τους απέναντι στην Ταϊβάν για να μην προκαλέσουν την μήνιν του Πεκίνου.
Η στάση άλλαξε κατά την διάρκεια της προεδρίας Τραμπ, που επιχείρησε προσέγγιση με την Ταϊβάν, στο πλαίσιο της μετωπικής σύγκρουσης με το Πεκίνο.
Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια θα είναι η πολιτική του Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Ταϊβάν, Ομως η παρουσία της Χσιάο στην τελετή ορκωμοσίας αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί στην γραμμή της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η Kharis Templeman, ειδική του Hoover Institution (του Πανεπιστημίου του Stanford) στην Ταϊβάν χαρακτήρισε την επίσημη πρόσκληση «μία λεπτή κίνηση που λέει πολλά».
Σε tweet που απηύθυνε στο Τζο Μπάιντεν μετά την τελετή ορκωμοσίας, η πρόεδρος Τσάι δήλωσε ότι η Ταϊβάν «είναι έτοιμη να συνεργασθεί μαζί σας ως παγκόσμια δύναμη στην υπηρεσία του καλού».
Από την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι Τζινπίνγκ, το Πεκίνο ανέβασε τους τόνους απέναντι στην Ταϊβάν. Και σε αυτή την συγκυρία, η ανάγκη προστασίας ης Ταϊβάν αποτελούσε ένα από τα λίγα θέματα συμφωνίας ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς κατά την προεδρία Τραμπ».
Ο Τζιμ Ρις, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην αμερικανική Γερουσία χαιρέτισε την παρουσία της Χσιάο στην τελετή.
«Συγχαίρω την νέα κυβέρνηση για την πρόσκλησή αυτή και την ενθαρρύνω να συνεχίσει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στις σχέσεις με την Ταϊβάν για την αντιμετώπιση γεωπολιτικών προβλημάτων και πραγματικοτήτων».