Με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία είναι η Ελλάδα, καθώς ενδέχεται να καλύψει τη χειμερινή ζήτηση φυσικού αερίου αξιοποιώντας αποθηκευτικούς χώρους της γειτονικής μας χώρας.
Παρόλο που η χώρα μας διαθέτει άφθονη δυναμικότητα από εισαγωγές, με έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου και τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline που διασχίζει τη χώρα, δεν έχει επαρκείς εγκαταστάσεις για την αποθήκευση φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα την επόμενη περίοδο υψηλής ζήτησης για θέρμανση, εάν οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου διαταραχθούν από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Εάν χρειαστεί, η σύνδεση TAP που παραδίδει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν δυτικά στην Ιταλία, θα μπορούσε επίσης να λειτουργήσει με αντίστροφη ροή φυσικού αερίου, φέρνοντας περισσότερο αέριο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΔΕΣΦΑ ΑΕ, τον διαχειριστή του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας.
Μια τέτοια ρύθμιση θα μπορούσε να γίνει απαίτηση, βάσει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη που διαθέτουν επαρκή αποθήκευση αερίου να βοηθήσουν εκείνα που δεν έχουν.
«Μέσω του TAP μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους αποθηκευτικούς χώρους της Ιταλίας», δήλωσε ο Μιχάλης Θωμαδάκης, διευθυντής στρατηγικής και ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. «Όλοι κοιτάμε την Ιταλία. Είναι εφικτό και μάλλον θα γίνει υποχρέωση».
Τον επόμενο χειμώνα, η ζήτηση φυσικού αερίου της Ελλάδας μπορεί να ανέλθει στα 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, με το LNG να παρέχει 20 εκατομμύρια, τον TAP άλλα 10 εκατομμύρια και παρόμοια ποσότητα να προέρχεται από τη Ρωσία.
Αν και η Ελλάδα δεν αναμένει επί του παρόντος διακοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο, μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν διακοπή βραχυπρόθεσμα, είπε ο Θωμαδάκης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο έπεσε στο 33% (από περίπου 40%), ενώ τα έσοδα από LNG κάλυψαν το 47% των αναγκών της χώρας και το υπόλοιπο 20% προήλθε από τον ΤΑΡ.
Ο τερματικός σταθμός LNG της Ρεβυθούσας έχει επιπλέον χωρητικότητα, με περίπου 30-35 slots που χρησιμοποιούνται συνήθως ετησίως, από τα 45 διαθέσιμα, σύμφωνα με τον κ. Θωμαδάκη. Από τα 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως που μπορεί να στείλει η εγκατάσταση, περίπου τα μισά πηγαίνουν βόρεια στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία και τα υπόλοιπα είναι για την ελληνική αγορά.
Ένας άλλος προγραμματισμένος τερματικός σταθμός στην Αλεξανδρούπολη θα τροφοδοτεί επίσης τις δύο γειτονικές χώρες όταν τεθεί σε λειτουργία.
«Θεωρητικά θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο για το επόμενο έτος, αλλά όχι μακροπρόθεσμα με τις εξελίξεις που βλέπουμε αυτή τη στιγμή με τόσα πολλά νέα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που ενεργοποιούνται», είπε ο Θωμαδάκης. «Για την Ελλάδα, έχουμε όντως επαρκή εισαγωγική ικανότητα για να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο, το κύριο ερώτημα φυσικά είναι πού θα βρούμε τις ποσότητες».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Το κοινό μέτωπο για τη προμήθεια φυσικού αερίου – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα μέτρα
Φυσικό αέριο: Πώς θα δουλεύει η task force για τις κοινές προμήθειες της Ε.Ε.
Κυρ. Μητσοτάκης: Θα ελεγχθούν και θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News