Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία και να υποστηρίζει την τουρκική κοινωνία των πολιτών και τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση, δήλωσε σήμερα εκ μέρους του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, η Επίτροπος για την ισότητα Helena Dalli.
Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε συζήτηση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ιδίως για την περίπτωση του Selahattin Demirtas, η Επίτροπος Helena Dalli, εκπροσωπώντας τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ δήλωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της σχετικά με τις συνεχιζόμενες αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μαζί με συγκεκριμένες συστάσεις στην ετήσια έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία για την επείγουσα και αξιόπιστη αντιμετώπιση όλων των σχετικών ελλείψεων”.
Η ίδια δήλωσε ότι `εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας και ζητά άμεση δράση”, σημειώνοντας ότι “κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παρατεταμένη κράτηση του κ. [Selahattin] Demirtas παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 18. Επιπλέον, το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε ότι το δικαίωμά του στην ελευθερία και την ασφάλεια παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια της δίκης του με κράτηση πέρα ??από εύλογο χρονικό διάστημα. Τι περισσότερο μπορώ να πω?”
“Επίσης, αυτό το Σώμα γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Osman Kavala, ο οποίος βρίσκεται σε προδικαστική κράτηση από τον Νοέμβριο του 2017, καθώς και την τραγική υπόθεση του Ebru Timtik”, ανέφερε.
“Επιπλέον, οι αποφάσεις και οι ενέργειες που έλαβαν οι τουρκικές αρχές εναντίον δημάρχων από κόμματα της αντιπολίτευσης παραμένουν βαθιά ανησυχητικές. Εκατοντάδες τοπικοί πολιτικοί, εκλεγμένοι αξιωματούχοι και χιλιάδες μέλη του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος [HDP] έχουν τεθεί υπό κράτηση με κατηγορίες τρομοκρατίας από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019. Ξεκίνησαν έρευνες εναντίον άλλων. Μερικοί μάλιστα σκέφτονται να απαγορεύσουν το HDP, το οποίο θα έστελνε σαφώς ένα ακόμη πολύ ανησυχητικό σήμα”, σημείωσε η Επίτροπος.
“Πάντα αναγνωρίζαμε ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει νόμιμο δικαίωμα καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Αλλά είναι επίσης υπεύθυνη για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Τουρκίας και στις διεθνείς δεσμεύσεις της”, διευκρίνισε.
“Οι ανησυχίες για την ελευθερία του συνέρχεσθαι στην Τουρκία έχουν επίσης αυξηθεί πρόσφατα λόγω ενός τροποποιημένου κανονισμού, ο οποίος δίνει στην τουρκική αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών πρόσβαση σε στρατιωτικά όπλα. Επίσης, δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την απειλή που παρουσιάζει ο πρόσφατος νόμος για την πρόληψη της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής στην τουρκική κοινωνία των πολιτών, η οποία λειτουργεί ήδη σε εχθρικό περιβάλλον”, σημείωσε.
“Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση επί τόπου και να υποστηρίζει την τουρκική κοινωνία των πολιτών και τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιμετωπίζουν συνεχή πίεση”, σημείωσε.
“Καταστήσαμε σαφές στις δηλώσεις μας, πιο πρόσφατα στις 25 Δεκεμβρίου, ότι ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και συνεχή πρόοδο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο Σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Η πρόοδος στις υποθέσεις Demirtas, Kavala και επί άλλων υποθέσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ουσιαστική”, κατέληξε.