«Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα». Η κλισέ αυτή φράση που εμφανίζεται συχνά – πυκνά σε δελτία τύπου και ανακοινώσεις δεν ταιριάζει καθόλου, μα καθόλου, στη συνάντηση που είχαν χθες οι τραπεζίτες με τον υπουργό Οικονομικών. Αυτό τουλάχιστον μεταφέρουν διάφοροι «ωτακουστές» που δεν δυσκολεύτηκαν να διαπιστώσουν, όπως ισχυρίζονται, εντάσεις. Από τη μια ο ΥΠΟΙΚ που λέγεται ότι αιφνιδιάστηκε, καθώς, ενώ στο τραπέζι βρισκόταν το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» για τη στήριξη των δανειοληπτών από την αύξηση των επιτοκίων εν μέσω κρίσης πληθωρισμού, οι εκπρόσωποι των τραπεζών έκοψαν τέτοια σενάρια. Από την άλλη οι τραπεζίτες, που τους ζητάνε από την κυβέρνηση να στηρίξουν, αλλά χωρίς βοήθεια από τα δημόσια ταμεία. «Είναι λογικό να υπήρξαν και εντάσεις» εξομολογείται στη στήλη αρμόδια πηγή.
Η ουσία είναι πως τελικά συμφωνία δεν υπήρξε, όπως άλλωστε θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους σε δύο εβδομάδες. Και, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, τότε θα μπουν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι από την προστασία των δανειοληπτών, έως τις τραπεζικές προμήθειες. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι η ανακοίνωση του υπουργείου καταλήγει με την εξής φράση – μήνυμα: «Η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022». Και ο νοών νοείτω.
Μετά τα αποτελέσματα της γενικής συνέλευσης της Ιντρακάτ καταγράφουμε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από το 100% των παρισταμένων μετόχων, ενώ στην Παιανία εκδηλώθηκε μεγάλη συμμετοχή. Τεκμαίρεται, έτσι, η στήριξη των μετόχων, ώστε να μπορέσει η κατασκευαστική εταιρία να υλοποιήσει τα σχέδια της για ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί, πως η πλευρά Δημήτρη Κούτρα επέλεξε να μην παραστεί. Όπως και ότι η Winex, συμφερόντων Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, εκτός της συμμετοχής τους δεσμεύτηκαν να πάρουν και τα αδιάθετα δικαιώματα.
Συνεχίζεται και στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντας έτους η ισχυρή ανοδική πορεία των επιδόσεων της AEGEAN τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων όσο και σε επίπεδο επιβατικής κίνησης. Ειδικότερα ο Νοέμβριος ολοκληρώθηκε με την επιβατική κίνηση εξωτερικού της ελληνικής αεροπορικής να έχει οριακά ξεπεράσει τα αντίστοιχα επίπεδα των τακτικών πτήσεων του 2019. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της AEGEAN, η αεροπορική μετέφερε περίπου 560 χιλ. επιβάτες στο δίκτυο τακτικών πτήσεων εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη από το εννεάμηνο, τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και η κερδοφορία, είναι υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Στο φετινό εννεάμηνο ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της AEGEAN ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 109% σε σχέση με το 2021, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει αύξηση 89%. Tα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 93,2 εκατ., από (οργανικές) ζημίες ύψους 27,1 εκατ. το εννεάμηνο του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επίδραση του τρίτου τριμήνου, η κερδοφορία του συνολικού εννεαμήνου του 2022 είναι αυξημένη έναντι του προ κρίσης εννεαμήνου του 2019. Με τις λίαν ικανοποιητικές επιβατικές επιδόσεις του Οκτώβριου και του Νοεμβρίου τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το σύνολο της χρήσης αναμένεται να βελτιωθούν έτι περαιτέρω.
Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν σαν επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή, για οιαδήποτε πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News