Υπερήφανοι για την εθνική τους φήμη περί αποτελεσματικότητας, οι Γερμανοί είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένοι από τους αργούς ρυθμούς της επιχείρησης εμβολιασμού κατά της Covid-19, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αναπτύχθηκε στη Γερμανία.
Η χαμηλή τροφοδοσία, οι αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έλλειψη προσωπικού και η δυσκινησία του ηλικιωμένου πληθυσμού πλήττουν τις προσπάθειες για επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού.
Η Γερμανία έχει ανοίξει εκατοντάδες εμβολιαστικά κέντρα σε αθλητικούς χώρους και αίθουσες συναυλιών, και έχει την υποδομή για τον εμβολιασμό 300.000 ατόμων ημερησίως, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν.
Όμως στην πλειονότητά τους τα κέντρα παραμένουν άδεια, ενώ τα περισσότερα ομόσπονδα κρατίδια σχεδιάζουν να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα μετά τα μέσα του Ιανουαρίου, καθώς προτεραιότητά τους είναι η αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στους οίκους ευγηρίας.
Μια ημέρα μαζί με μία κινητή εμβολιαστική ομάδα στην πόλη Ντίλενμπουργκ, 100 χιλιόμετρα βορείως της Φρανκφούρτης, δείχνει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή, μεταδίδει το Reuters.
Η ομάδα ξεκινάει τοποθετώντας σε ασθενοφόρο κοντέινερ που περιέχει 84 δόσεις του εμβολίου μετά την απόψυξή του. Στον οίκο ευγηρίας, η ομάδα συναντάται με τον διευθυντή, ο οποίος έχει ετοιμάσει τις «φόρμες» που απαιτούνται για τον εμβολιασμό φιλοξενουμένων και προσωπικού και έχει προβλέψει για τους χώρους εμβολιασμού και παρακολούθησης.
Η ομάδα εμβολιασμού, αποτελούμενη από τέσσερα μέλη και δύο εκπαιδευόμενους, έχει στην διάθεσή της λίγες ώρες για να ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκαιρα, πριν τα εμβόλια αχρηστευτούν λόγω υψηλής θερμοκρασίας.
Τις πρώτες δύο εβδομάδες της εκστρατείας εμβολιασμού, η Γερμανία χορήγησε 533.000 εμβόλια, μόλις τα δύο πέμπτα των 1,3 εκατομμυρίου δόσεων που έχουν παραληφθεί. Αντίθετα, η Βρετανία έχει φθάσει τα 2 εκατομμύρια.
Το Ισραήλ, ο πρωταθλητής με όρους κάλυψης του πληθυσμού, εμβολιάζει 150.000 ανθρώπους ημερησίως, χάρη στο ψηφιοποιημένο σύστημα που διευκολύνει τον καθορισμό ραντεβού.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, το μεγαλύτερο μέγεθος και το ομοσπονδιακό μοντέλο διαχείρισης περιπλέκουν την κατάσταση, όπως συμβαίνει και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Γερμανία, τα 16 ομόσπονδα κράτη κατηγορούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι δεν έχει εξασφαλίσει επαρκείς δόσεις εμβολίου, ενώ οι γιατροί σε ορισμένα κέντρα δηλώνουν ότι ολόκληρες βάρδιες εμβολιασμού έχουν ακυρωθεί. Στο Βερολίνο ένα εμβολιαστικό κέντρο άνοιξε και μετά έκλεισε εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων.
Η γερμανική κυβέρνηση συνεργάζεται με την BioNTech για την λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής στο Μάρμπουργκ, η οποία, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή της γερμανικής εταιρείας μπορεί να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη του Φεβρουαρίου.
«Με την υποδομή που έχουμε ήδη δημιουργήσει στην Γερμανία, θα έχουμε την ικανότητα για 250.000 έως 300.000 εμβολιασμούς ημερησίως – όταν θα έχουμε τις δόσεις» έχει δηλώσει ο Γενς Σπαν.
Η Γερμανία περιμένει να παραλάβει 5,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου και άλλα 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna μέχρι τα τέλη του Μαρτίου.
Όμως οι παρτίδες αυτές δεν είναι αρκετές για να καλύψουν τα 5,7 εκατομμύρια των πολιτών άνω των 80 ετών, που αντιστοιχούν στο 6,8% του πληθυσμού,
Στην Σαξωνία υπάρχει έλλειψη εντύπων συναίνεσης, προβλήματα σχεδιασμού και αποθήκευσης εμβολίων αλλά και αναβολές που έχουν καθυστερήσει την επιχείρηση.
Οι γιατροί εκφράζουν δυσαρέσκεια για την λειτουργία του συστήματος των ραντεβού που ποικίλει από κρατίδιο σε κρατίδιο.
Για να επιταχυνθεί η εκστρατεία του εμβολιασμού, η Γερμανία θα πρέπει να διανέμει τα εμβόλια μέσω του δικτύου των οικογενειακών γιατρών μόλις υπάρξει ένα εμβόλιο που θα μπορεί εύκολα να αποθηκευτεί στο ψυγείο, σύμφωνα τουλάχιστον με παιδίατρο στο Βερολίνο.
Η Γερμανία ελπίζει ότι ο εμβολιασμός σε ιατρεία θα είναι εφικτός στην δεύτερη φάση της επιχείρησης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters