Τα αγαπημένα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα φαγητά ταιριάζουν άψογα με κόκκινο, λευκό ή ροζέ κρασί και τα φετινά μας γιορτινά τσιμπούσια με λίγους και καλούς μπορούν να έχουν ελληνικό, μεθυστικό άρωμα. Η βρεβευμένη και πολύπειρη σομελιέ Γιοβάννα Λύκου προτείνει τους ιδανικότερους συνδυασμούς.
Γαλοπούλα γεμιστή
Μία από τις γευστικές αξίες των εορτών, η γεμιστή γαλοπούλα είναι περισσότερο τελετουργία παρά μία απλή συνταγή. Με τη γέμιση να δίνει την προσωπικότητα στο πιάτο το τραπέζι μυρίζει αμέσως «Χριστούγεννα».
Για τη γεμιστή γαλοπούλα θα προτιμήσουμε ένα λευκό κρασί με πλούσιο σώμα και μέτρια προς υψηλή οξύτητα. Σημαντική στο συνδυασμό μας θα είναι η παρουσία των στοιχείων που προσδίδει το βαρέλι στο κρασί. Προτιμήστε ένα Βιδιανό, μία Σαντορίνη, ένα Σαββατιανό στη βαρελάτη εκδοχή τους. Θαυμάσιο θα ήταν κι ένα Βοστολίδι.
Άσπρος Λαγός 2019, Οινοποιείο Δουλουφάκη
Σαντορίνη 2018, Οινοποιείο Βενατσάνου
Σαββατιανό βαρέλι 2018, Οινοποιείο Παπαγιαννάκος
Μεταγειτνιών 2019, Κτήμα Σκλάβου
Χοιρινό με κυδώνια, μήλα και κάστανα
Με το χοιρινό θα προτιμήσουμε ενα λευκό κρασί με ωριμασμένο χαρακτήρα. Είτε λίγο, είτε πολύ, είναι κάτι που εξαρτάται από τις γευστικές σας προτιμήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προτιμούμε φρέσκο κρασί, διότι πέρα από το πλούσιο σώμα, θέλουμε αρκετά στρογγυλεμένη οξύτητα και γευστικό χαρακτήρα που να κυμαίνεται σε γήινα αρώματα, ώριμα φρούτα και κηροκαρπάτες νότες. Προτιμήστε ενα ωριμασμένο Chardonnay ή μια παλαιωμένη Σαντορίνη.
Dum Vinum Sperum 2018, Κτήμα Σκούρα
Μαρμαριάς 2018, Κτήμα Τσελέπου
Καλλίστη reserve 2017, Μπουτάρης Οινοποιητική
Θαλασσίτης Cellar Aged 2013, Γαία Οινοποιητική
Σαντορίνη Ασύρτικο Grand Reserve 2017, Santo Wines
Σουφλέ τυριών
Ένα πιάτο που θυμίζει εορταστικά τραπέζια και έχει μυρωδιά από μαμά.Θα προτιμήσουμε ενα λευκό κρασί αρκετά φρέσκο με τραγανή οξύτητα, έντονο αρωματικό χαρακτήρα και αρκετά γεμάτο σώμα. Προτιμήστε μια Μαλαγουζιά , ένα Σαββατιανό, ακόμα και ένα Ροδίτη μονοποικιλιακά ή σε κάποιο blend.
Μαλαγουζια 2019, Κτήμα Πόρτο Καρράς
Πέτρινες Πλαγιές 2020, Αμπελώνες Παλυβού
Πέρασμα Σαββατιανό 2019, Κτήμα Στροφιλιά
Απλά Λευκός 2019, Oenops Wines
Αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο
Με το αρνάκι ή το κατσικάκι θα προτιμήσουμε ένα ερυθρό κρασί με σχετική παλαίωση, μετρίου προς πλούσιου σώματος με εμφανείς τις τανίνες και την οξύτητα, με τον αρωματικό του χαρακτήρα να προσδίδει στοιχεία εξέλιξης και ωρίμανσης. Προτιμήστε ένα Ξινόμαυρο από Βόρεια Ελλάδα, μια Λημνιώνα, ένα Λιάτικο, ένα Λημνιό, ακόμα και ένα Μεσενικόλα.
Ραψάνη Grand Reserve 2012, Οινοποιία Τσάνταλη
Γουμενισσα 2017, Κτήμα Χατζηβαρύτη
Λημνιωνα 2018, Κτήμα Ζαφειράκη
Λημνιό 2017, Κτήμα Κίκονες
Μεσενικόλα 2015, Domaine Monsieur Nicolas
Λιάτικο 2006, Κτήμα Οικονόμου
Χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα με σταφίδες
Με τη χριστουγεννιάτικη κρεατόπιτα, θα προτιμήσουμε ένα ερυθρό κρασί αρκετά γεμάτου σώματος με βελούδινες τανίνες με τον αρωματικό χαρακτήρα να κυμαίνονται σε αυτά των κόκκινων και μαύρων φρούτων, σε εκείνα των γλυκών μπαχαρικών και ελαφρές ξυλώδεις νότες. Προτιμήστε ένα Μούχταρο, μια ξηρή Μαυροδάφνη, ένα Αγιωργίτικο ακόμα και ένα Κοτσιφάλι.
Μουχταρο 2018, Κτήμα Μουσών
Cava 2015, Κτήμα Μερκούρη 2015
Μονοπάτι 2017, Οινοποιία Αϊβαλή
Ενστικο 2012, Silva-Δασκαλάκη