Τα πάνω κάτω έφερε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία
Από τη μία οι Συντηρητικοί αναζητούν ποιος θα είναι αυτός που θα διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του και οι Εργατικοί επικρίνουν τον Τζέρεμι Κορμπίν και να παραιτούνται.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι λυπάται για τις παραιτήσεις αρκετών βουλευτών του κόμματός του μετά την ψήφο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα όμως τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.
Ήδη 12 στελέχη της “σκιώδους κυβέρνησης” απέσυραν την υποστήριξή τους στον Κόρμπιν χθες, ενώ πολλοί τον κατηγόρησαν για ελλιπή συμβολή στην εκστρατεία του κόμματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ λέγοντας ότι αμφιβάλλουν πλέον για την ικανότητά του να οδηγήσει το κόμμα σε νίκη στις επόμενες εκλογές.
“Λυπάμαι που υπήρξαν παραιτήσεις σήμερα από την σκιώδη κυβέρνησή μου. Αλλά δεν πρόκειται να προδώσω την εμπιστοσύνη εκείνων που με ψήφισαν ή τα εκατομμύρια των υποστηρικτών μου στη χώρα οι οποίοι χρειάζονται να εκπροσωπούνται από το Εργατικό Κόμμα”, τόνισε σε δήλωσή του.
“Εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα σε δημοκρατικές εκλογές, στις οποίες θα είμαι και εγώ υποψήφιος”, πρόσθεσε.
Τα μαζεύει ο Τζόνσον
Η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά την ψήφο υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, έγραψε σε άρθρό του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο Μπόρις Τζόνσον, ηγετικό στέλεχος της καμπάνιας υπέρ της αποχώρησης από την ευρωπαϊκή και φαβορί για την πρωθυπουργία.
Ο Τζόνσον τόνισε ότι η Βρετανία θα μπορέσει τώρα να οικοδομήσει μια σχέση με την ΕΕ βάσει του ελεύθερου εμπορίου και των εταιρικών σχέσεων, παρά βάσει ενός ομοσπονδιακού συστήματος, και πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα μπορέσει επίσης να συνάψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με οικονοµίες µε υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθµούς εκτός της ΕΕ.
“Θα συνεχιστεί το ελεύθερο εμπόριο και η πρόσβαση στην ενιαία αγορά”, έγραψε ο Τζόνσον σε μια τακτική του στήλη στην εφημερίδα Daily Telegraph, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει “μεγάλη βιασύνη” για να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ.
Ο Τζόνσον ανέφερε πως ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι, στον οποίο ασκήθηκε κριτική από μερικούς υποστηρικτές της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ πριν το δημοψήφισμα γιατί επισήμανε τους κινδύνους της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, θα πρέπει να συνεχίσει στη θέση του.
“Η οικονομία είναι σε καλά χέρια”, τόνισε. “Οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι μπορούν να δουν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνι έχει κάνει υπέροχη δουλειά – και τώρα που τελείωσε το δημοψήφισμα, θα μπορέσει να συνεχίσει το έργο του χωρίς να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή πυρός της πολιτικής”, έγραψε στο άρθρο.
Ο Τζόνσον πρόσθεσε επίσης ότι δεν διέκρινε “καμία πραγματική όρεξη” για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, παρά την βεβαίωση της πρωθυπουργού της Νίκολα Στέρτζον ότι θα διεξαχθεί, εάν αποτελέσει την καλύτερη πιθανότητα για να παραμείνει η Σκωτία στην ΕΕ.
Η Σκωτία, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ψήφισε στο δημοψήφισμα της Πέμπτης υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με ποσοστό 62% έναντι 38% κατά, σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο συνολικά, το οποίο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ (Brexit) με ποσοστό 52% (έναντι 48% κατά).
Πηγή: iefimerida.gr