Home / ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Η ΑΤΒ θυγατρική της ρωσικής Alfa Bank κατέθεσε αίτηση για πτώχευση

Η ΑΤΒ θυγατρική της ρωσικής Alfa Bank κατέθεσε αίτηση για πτώχευση

Η Amsterdam Trade Bank (ATB), θυγατρική της ρωσικής Alfa Bank, κατέθεσε αίτηση για πτώχευση, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας (DNB), επικαλούμενη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Άμστερνταμ.
Στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της, η DNB αναφέρει ότι οι καταθέτες της ATB θα καλυφθούν έως και 100.000 ευρώ έκαστος στο πλαίσιο του συστήματος εγγύησης καταθέσεων της Ολλανδίας. Η τράπεζα μετρά περί των 23.000 πελατών, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι Ολλανδοί, ωστόσο σύμφωνα με τη DNB οι 6.000 από αυτούς είναι Γερμανοί.

Σύμφωνα με καταθέσεις στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο τελικός πραγματικός δικαιούχος της τράπεζας είναι ο Μιχαήλ Φρίντμαν, ο Ρωσο-Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος που αμφισβητεί τις κυρώσεις της Δύσης που του επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το μερίδιό του στην ATB θεωρείται ότι είναι περισσότερο από 25%, ωστόσο όχι μεγαλύτερο από 50%.
Η Alfa Bank η οποία υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, δεν έχει γίνει στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ΑΤΒ επί του παρόντος δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, ωστόσο η ολλανδική οικονομική εφημερίδα Het Financieele Dagblad (FD) με δημοσίευμά της αναφέρει ότι οι καταθέτες της άρχισαν να πανικοβάλλονται την Πέμπτη.
Με δήλωσή της στην ιστοσελίδα της η ΑΤΒ, επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε αίτηση για πτώχευση. Η τράπεζα είπε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας «προκάλεσαν λειτουργικές δυσκολίες, καθώς η πλειοψηφία των αντισυμβαλλομένων της ATB, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων τραπεζών, δυσκολεύονται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ATB».
Σύμφωνα με την FD, οι ιδιοκτήτες της ATB προσπάθησαν να πουλήσουν την τράπεζα και οι καταθέτες ανακάλυψαν ότι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες δεν ήταν πρόθυμες να δεχτούν μεταφορές εκτός της ATB, φοβούμενοι ότι θα υποστούν κυρώσεις.
Η εν λόγω τράπεζα είχε γίνει γνωστή για την παροχή χρηματοδότησης στο εμπόριο, εντούτοις τα τελευταία χρόνια είχα επιδιώξει να στραφεί στη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της για το 2020, την πιο πρόσφατη που έχει καταγραφεί στο Εμπορικό Επιμελητήριο, η ATB είχε περιουσιακά στοιχεία περίπου 1,2 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 174 εκατ. ευρώ, ενώ κατέγραψε κέρδη 27 εκατ. ευρώ εκείνη τη χρονιά.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News

Πηγή

About moneyreview