Οι σελίδες «κοινωνικής δικτύωσης», όπως ονομάζονται ή κατά το αγγλικότερο «social media», έχουν ελκύσει ένα μεγάλο κομμάτι από τη μάζα των χρηστών του Διαδικτύου – συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και έναν σεβαστό αριθμό Ελλήνων χρηστών. Εντούτοις, μια τέτοια ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές τις ιστοσελίδες δεν πρέπει να μεταφράζεται αυτόματα και σε ασφαλή περιήγηση του Internet, ιδιαίτερα όταν δεν έχουμε βαθιά γνώση του αντικειμένου, καθώς μπορούν να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα παραβίασης δεδομένων – προσωπικών και μη- και εμφάνιση ιών στον υπολογιστή.
Επίσης, απαιτείται αυξημένη προσοχή όσο αφορά στη χρήση ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και τους εφήβους, αφού υπάρχουν άλλες ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο -εκτός των social media-, οι οποίες «ψαρεύουν» ανήλικους χρήστες να τις επισκεφθούν – πολλές φορές εν αγνοία τους.
Μία νέα έρευνα της ESET UK αποκάλυψε ότι το 80% των επαγγελματιών ΙΤ πιστεύει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν εύκολο τρόπο για να αποκτήσουν οι χάκερ πρόσβαση σε εταιρικά δίκτυα, επειδή συχνά παραμελείται η ασφάλειά τους.
Επιπλέον, ένα 36% παραδέχεται ότι η εταιρεία τους θα μπορούσε να παραβιαστεί από χάκερ, μέσα από την πρόσβαση που έχει ένας εργαζόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο χώρο εργασίας του.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2015 σε δείγμα 200 επαγγελματιών IT, αποκάλυψε επίσης ότι το 12% των οργανισμών έχει αντιμετωπίσει περιστατικό εισόδου ιού στο εταιρικό δίκτυο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.