Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μας κάνει ευάλωτους στο κρυολόγημα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Sleep.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Δρ Αρικ Πραθερ, εξέθεσαν 164 ενήλικες, 18-55 ετών σε ιό του κοινού κρυολογήματος και διαπίστωσαν ότι είχαν κοιμηθεί επαρκώς ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν αντίσταση στον ιό.
Αντιθέτως, όσοι είχαν κοιμηθεί λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ είχαν σχεδόν τετραπλάσιες πιθανότητες να κρυολογήσουν, συγκριτικά με εκείνους που είχαν κοιμηθεί περισσότερες από επτά ώρες.
Πιο αναλυτικά, την εβδομάδα πριν την μόλυνση τους με τον ιό του κοινού κρυολογήματος οι συμμετέχοντες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου. Εν συνεχεία, είχαν μπει σε καραντίνα σε ελεγχόμενο χώρο για πέντε ημέρες και τους είχαν χορηγηθεί ρινικές σταγόνες που περιείχαν ιό του κοινού κρυολογήματος.
Τελικά, ο κίνδυνος κρυολογήματος ήταν 4.2 φορές μεγαλύτερος σε όσους είχαν κοιμηθεί λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ και 4.5 φορές σε όσους είχαν κοιμηθεί πέντε ή λιγότερες ώρες.
Τα ευρήματα ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν μεταβλητές, όπως η εποχή του έτους, το βάρος, η παχυσαρκία, το εισόδημα, η μόρφωση, τα αυτοαναφερόμενα επίπεδα άγχους, το κάπνισμα, η γυμναστική και η κατανάλωση αλκοόλ.
«Ο ρόλος του ύπνου στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επαρκώς εδραιωμένος, αλλά όχι πλήρως κατανοητός. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η έλλειψη ύπνου σας κάνει να κρυολογείτε. Αλλά ενισχύει προηγούμενα στοιχεία που είχαν δείξει ότι οι κακές συνήθειες ύπνου αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας σειράς χρόνιων παθήσεων» εξηγεί ο ερευνητής.
Εξάλλου, πειράματα σε ζώα αλλά και ανθρώπους έχουν δείξει ότι όταν ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο στερείται προσωρινά έναν πλήρη βραδινό ύπνο, παρατηρούνται στον οργανισμό του ξεκάθαρες αλλαγές, όπως ποιο είδος ανοσοκυττάρων κυκλοφορεί στο αίμα και ποια είδη χημικών αγγελιαφόρων εκκρίνονται από τα κύτταρα που συμβάλλουν στην επικοινωνία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή: in.gr